RIBOLOVNE TEHNIKE

Kančarenje je jedna od najstarijih udičarskih ribolovnih tehnika. Donosimo zanimljivosti o njoj

Boris Bulić

Kančenica je po definiciji udičarski ribolovni alati ponajprije predviđen za ribolov iz plovila. Glavna karakteristika ovog alata je njen okomiti položaj za vrijeme ribolova, korištenje težih olovnica, veće dužine strune, te veći broj prama na predvezu…Naša obala, dužine 5835 kilometara, s 1246 otoka i otočnom obalnom linijom dužine 4058 kilometara, spada u najrazvedenije obale svijeta. Zbog tako velikog broja otoka, hridi i grebena, samog rasporeda otoka i konfiguracije obalne linije, more je uz veći dio obale zatvorenog, kanalskog tipa. Ti su kanali na pojedinim mjestima vrlo uski što rezultira izrazito jakim strujanjima. Na nekim su drugim mjestima opet toliko široki da su strujanja gotovo nezamjetna.


Ipak, bez obzira na širinu, dužinu i dubinu kanala, kanalsko more ima svoje specifičnosti po kojima se bitno razlikuje od otvorenog mora. To se u prvom redu odnosi na fluktuiranje ribljeg fonda. Naime, neke pučinske vrste nikada ili vrlo rijetko zalaze u kanalska mora, čime su kao lovina na tom području potpuna nepoznanica. S druge pak strane, veći dio vrsta koje nalazimo u kanalskom moru uopće ne migriraju, tako da čine stalnu postavu određenog kanala. Upravo je iz tog razloga na nekim ‘zatvorenijim’ pozicijama nekontroliranim izlovom vrlo lako poremetiti biološku ravnotežu.

Iako se u kanalskim morima riba lovi na gotovo sve poznate načine, zbog relativno male dubine najčešće korišten udičarski alat je kančenica.


A kančarenje je nedvojbeno jedna od najstarijih ribolovnih tehnika. Mada se zahvaljujući osuvremenjivanju ribolovnog pribora ova tehnika osim iz ruke može prakticirati i s pomoću štapa s rolom, kančarenje nije izgubilo draž neposrednog kontakta ribolovca i lovine. I upravo zbog činjenice da uspjeh ovisi o pravovremenoj kontri na svaki pomak s druge strane strune, bez obzira bila lovina gire, moli ili fratri, gušt lova kančenicom je bio i ostao jedinstven doživljaj.


Kančenica je po definiciji udičarski ribolovni alati ponajprije predviđen za ribolov iz plovila. Glavna karakteristika ovog alata je njen okomiti položaj za vrijeme ribolova, korištenje težih olovnica, veće dužine strune, te veći broj prama na predvezu. Pri odabiru elemenata za sastavljanje kančenice i načinu montaže rukovodimo se dubinom, vrstom dna, te ribljom vrstom koju očekujemo. U skladu s tim, razlikujemo tri osnovne vrste kančenica: kančenice za ribolov gira i bugava, kančenice za ribolov na kamenitom dnu, te kančenice za ribolov na muljevitom dnu.


Kao i u većini ostalih udičarskih tehnika, i ovdje se može loviti na dva načina – tradicionalno iz ruke ili suvremeno štapom i rolom.