SPINNING

Kakve udice koristite u spinningu?

Boris Bulić

Broj i veličina udica su uglavnom tvornički određeni, s tim da je ribolovcu ipak ostavljena mogućnost promjene prema vlastitim željama. No bez obzira koje udice postavljali na varalicu, važno je da joj se ne poremeti akcijaUdice kojima se opremaju varalice mogu biti jednokuke, dvokuke i trokuke. Jednokuke se udice najčešće koriste na silikoncima, bilo u jig verziji bilo ‘prazne’, neotežane, te kod metalnih varalica namijenjenih shore jiggingu. U posljednje su vrijeme vrlo popularne montaže s jednokukim In line udicama kod kojih je ušica udice u ravnini s lukom udice. Takve ‘linijske’ udice su pogodne za montaže na tvrdim varalicama kod lova na plitkim terenima na kojima lako može doći do zadjeva, a koji se uz ove udice dosta dobro izbjegavaju.Također se koriste i kao assist hook udice kod težih jig varalica u shore jiggingu, vezane na kevlarski konopčić postavljen na prvi spojni prsten.
Dvokuke se udice uglavnom postavljaju s donje, trbušne strane varalice gdje u povlačenju zauzimaju položaj u kojem su oba vrha okrenuta prema dolje, čime se šanse za kačenjem donekle povećavaju.Osim toga, kod varalica koje imaju ‘nervozniju’ akciju, trokuka udica montirana s trbušne strane, zbog položaja koji tijekom povlačenja zauzima, s dvije se udice naslanja na tijelo varalice, a što za posljedicu može imati guljenje boje.


Trokuke se udice postavljaju prvenstveno na sam kraj varalice, na njen repni dio, ali i na sva ostala za udice predviđena mjesta što je redovan slučaj s većinom wobblera i ostalih sličnih tvrdih varalica.


Broj i veličina udica su uglavnom tvornički određeni, s tim da je ribolovcu ipak ostavljena mogućnost promjene prema vlastitim željama. No bez obzira koje udice postavljali na varalicu, važno je da joj se ne poremeti akcija, a što se postavljanjem udice neadekvatne težine i veličine lako može dogoditi. U tom su segmentu posebno osjetljive površinske varalice koje u stanju mirovanja zauzimaju vodoravan ili pak tek neznatno prema natrag nagnut položaj na što se kod postavljanja novih udica mora obratiti posebna pažnja.


U principu je, u slučaju potrebe izmjene udica iz bilo kojeg razloga, na varalicu najpraktičnije postaviti udice koje veličinom i težinom odgovaraju tvorničkim postavkama.