RIBOLOVNI SAVJETI I SITNICE

Kako skladištite najsitniju opremu za ribolov? Evo što vam je sve potrebno

Boris Bulić

Da ne bi bilo zbrke u pakiranju tako sitnog pribora pobrinuli su se dizajneri ribolovne galanterije. 'Kornjače' su idealni spremnici za sve sitnice. To su kutijice koje se otvaraju poput tabakere, a koje na svakoj strani imaju više pregrada s prozirnim poklopčićima. U 'kornjaču' stane sav potreban sitni pribor bez imalo rizika od prosipanja, gubljenja ili miješanja sitnica.Da biste zaštitili vršni provodnik od udaranja spojnog zogulina u slučaju prematanja, na osnovu je poželjno postaviti gumenu perlu koja će uspješno amortizirati sve neželjene udarce. Osim toga, ukoliko je perla živo obojana tada ćete je na vrijeme uočiti i stati s namotavanjem.


Iako vam tijekom ribolova možda i neće trebati nego jedna perla i to ona koju ste kod kuće pripremili, dobro ih je imati više u pripremi. Naravno uz njih idu i zogulini, kopče, rezervne udice raznih veličina, pri čemu sve to treba nekako skladištiti.


Da ne bi bilo zbrke u pakiranju tako sitnog pribora pobrinuli su se dizajneri ribolovne galanterije. ‘Kornjače’ su idealni spremnici za sve sitnice. To su kutijice koje se otvaraju poput tabakere, a koje na svakoj strani imaju više pregrada s prozirnim poklopčićima. U ‘kornjaču’ stane sav potreban sitni pribor bez imalo rizika od prosipanja, gubljenja ili miješanja sitnica.
Od ostale ‘sitne’ opreme trebaju vam škarice, nož, krpa za brisanje ruku i peanke, duge kirurške škare-stezaljke kojima se lako mogu izvaditi preduboko zabijene udice.


Komadić brusa ili dijamantna turpijica je pomagalo uz koje ponekad izbjegavamo mijenjanje zatupljenih udica.


A da biste izbjegli nošenje više štapova različite osjetljivosti, dovoljno je upaljačem zagrijati vršnu vodilicu na omiljenom teleskopu, te protiskivanjem kroz bazu štapa izgurati vršni segment. Nabavkom nekoliko izmjenjivih vrhova različite akcije pretvorili ste omiljeni štap koji je donedavno bio vrlo ograničen u ‘multipraktik’ koji pokriva većinu situacija na moru.


Ipak, da ne bi bilo neželjenih posljedica, za ovakvu se akciju dobro posavjetovati s nekim iskusnijim ribolovcem ili s pouzdanim trgovcem.


A uz izmjenjive vrhove ide i rezervni kalem za rolu namotan adekvatnom strunom.Da ne biste imali problema sa sluzavom ješkom od velike pomoći mogu biti islužene ženske najlon čarape. Na plastičnu posudu prikladne veličine se navuče i zategne najlon čarapa na kojoj se drži ješka poput daganja, kapalungi ili kakvih drugih školjaka. Sluz i tekućina se vrlo brzo procijede nakon čega ješkanje postaje znatno lakše.


Još vam ostaje samo nabavka dovoljno velike kutije u koju može stati sve nabrojano čime ste provjereno ušli u skupinu dobro organiziranih ribolovaca.