Lan Cestar

Kako sam pobijedio tunu stokilašicu: 12-godišnji Slovenac protagonist je jedne od najvećih ribolovnih priča na Kvarneru

Marko Dobrecović

Lan Cestar / Foto Vedran Karuza

Lan Cestar / Foto Vedran Karuza

Ovo je sport gdje se čovjek i riba sučeljavaju jedan na jedan. Jasna je stvar da u toj borbi prirode i čovjeka nekad pobijedi i riba. To se zna dogoditi, ali to me ne koleba. Iskreno, bilo bi malo dosadno kada bih ja svaki put ulovio tu ribu, ne bih se onda možda niti bavio ribolovom. Ovako sam uvijek motiviran, kaže LanZavršeno je 16. izdanje big game fishing natjecanja BIG OM. U četiri dana natjecanja 39 ekipa pohodilo je Kvarnerski zaljev u želji da pokažu ribolovnu tehniku i ulove što više riba.


Ipak, protagonist jedne od najvećih ribolovnih vijesti na Kvarneru ovoga ljeta je mladi Lan Cestar. Dvanaestogodišnji je dječak prije dva tjedna, na županijskom izdanju BIG OM-a, ulovio tunu stokilašicu. Taj su nesvakidašnji pothvat prenesli brojni mediji, a što sve stoji iza tog ulova, ispričao je sam Lan.


– Bok, ja sam Lan Cestar. Pohađam Osnovnu Školu Vič u Ljubljani, a ribolovom se bavim oko devet godina, predstavio se Lan te tako započeo svoju priču. Unatoč tome što je od njegovog ulova, za koji su sada već svi čuli, prošlo gotovo dva tjedna, Lan se do detalja sjeća toga vikenda i osjećaja dok se na 35 stupnjeva Celzija borio s tunom.


Ribolovna »zmaga«
Lanova ribolovna »zmaga« odvijala se nadomak otoka Plavnika. Plavnik se smjestio između Krka i Cresa u morskom prolazu Srednja vrata, Lan je pet sati lovio ribu, a sat i pol se borio s njom.


Važno je razdvojiti ta dva pojma jer, kako kaže, pet sati je bio u brodu spremajući se na akciju, a sama borba s tunom odvijala se sat i pol. Iz dvanaestogodišnjeg dječaka progovaralo je iskustvo dok je objašnjavao zašto se bavi tim sportom, kako se priprema i kakvi su uvjeti najpogodniji za ribolov.– Ja sam u ribolovu od svoje treće godine, rekao bih. Naravno tada sam lovio male ribe štapom podređenim meni. Lovio sam s obale. Na to gledam kao svoje početke. U tih se desetak godina štošta promijenilo.


Danas mi je normalno iz barke loviti ribe koje su nekoliko puta teže od mene. Uživam biti na moru, nastavio je Lan.


Mladi je ribolovac imao od koga učiti. Bojan Cestar, Lanov otac, dugogodišnji je sportski ribolovac, istaknuti član kluba BIG OM, član ekipe Barracude te izbornik slovenske Big game fishing reprezentacije.


Bojan navodi da je u posljednjih desetak godina ulovio otprilike petsto riba.


– Mene je moj pokojni otac često vodio pecati na rijeku, no moja priča o ribolovu na moru počela je jednog ljeta u Staroj Baški. Tamo je u kampu bio jedan čovjek koji bi svaki dan dolazio s jednom velikom ribom u rukama, a nije mi htio otkriti kako ih lovi.


Ja tada nabavljam gumenjak, počinjem se educirati i krećem u svoju avanturu u sportskom ribolovu koja do danas uspješno traje. Na moru mi je uvijek slađe nego na rijeci, Bojan je opisao svoj početak karijere.


I doista, Cestar stariji je na nedavno završenom prvenstvu u Kostariki zauzeo respektabilno peto mjesto uz napomenu da je drugog dana natjecanja bio prvoplasirani. Bilježio je nastupe na mnogim svjetskim morima, a posebno ga veseli što je njegov mlađi sin nastavio ribolovnu priču.


Vježba na suhom


Lanu, uz oca, podršku čini i ostatak obitelji, majka Maja i stariji brat Maj. Obitelj navodi kako Lana od malena interesira morski svijet.


– Imali smo doma jednu debelu i tešku knjigu koja je bila na engleskom, no on je vrtio stranice, te promatrajući slike i ilustracije tako pamtio ribe, navodi ponosna mama Maja. Otac je dodao da pravom ribolovcu škola mora biti na prvom mjestu.


Ali i u tom području Lan sjajno pliva. Uskoro će krenuti u sedmi razred, a planira ostati u nekom poslu koji uključuje more ili ribolov.Također, ne isključuje mogućnost da nakon devetog razreda upiše školu koja će mu pružiti obrazovanje za takvu vrstu posla.


Godine provedene na moru Lanu su već donijele iskustvo i već pogledom na more zna kako stvari stoje i je li pogodno ići loviti.


– Nije dobro kada je previše mirno, kada je bonaca. Za sportski ribolov najbolje je kada je plima i kada se stvaraju valovi, kao ovi u daljini, znalački pokazuje rukom prema površini mora. Ovakva vrsta ribolova zanimljiva je po tome što se preko zime i ne može previše trenirati, a pogotovo Lan koji živi u Sloveniji.


Lanov pristup ribolovu više je tehničke prirode. Ne ide toliko na snagu koliko na tehniku, kaže. Preko zime povremeno peca na Ljubljanici, puno čita knjige o ribolovu, a da bi ipak ostao u formi, koristi se jednim trikom.


– Kako bi zadržao tehniku preko zime, zavežem konopac oko stupa ulične rasvjete ili nekog sličnog predmeta, pa onda povlačim konop kao da je ribarski štap. Gledao sam starije ribolovce na koji način povlače štap kada se bore s ribom, te sam takve tehnike prisvojio. Na takav sam način, biranom tehnikom, ulovio i tu tunu od stotinu kilograma, Lan je opisao svoj uspjeh.


Poznati teren


Jadran mu je poznati teren. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima između kojih navodi Kraljevicu, Njivice, a najviše je nastupa imao upravo na BIG OM-u.


Osim Jadranskog mora, ovaj je slovenski Aquaman imao priliku ploviti i uz Antile, Maldive i Floridu.– Tamo je izrazito toplije more i struja je znatno jača, nastavio je.


Unatoč tome što je veliki uspjeh uloviti ribu, Lan tvrdi da mu motivaciju daje situacija kada ga riba nadjača.


– Ovo je sport gdje se čovjek i riba sučeljavaju jedan na jedan. Jasna je stvar da u toj borbi prirode i čovjeka nekad pobijedi i riba. To se zna dogoditi, ali to me ne koleba. Iskreno, bilo bi malo dosadno kada bih ja svaki put ulovio tu ribu, ne bih se onda možda niti bavio ribolovom.


Ovako sam uvijek motiviran, kazao je. Tuna stokilašica najveći je Lanov ulov, no lovio je i jedinke od šezdeset ili osamdeset kilograma. Ističe da je skupio iskustvo, pa već kada riba zagrize, on otprilike može odrediti koliko riba teži.


Ljeto se primiče kraju. Kada ovaj tekst bude izašao, Lan će već biti u Sloveniji i spremno čekati prvi dan škole. Ljetne je mjesece proveo izuzetno aktivno.


U gotovo mjesec i pol dana provedenih u Omišlju aktivnog odmora nije nedostajalo, a upravo mu je ljeto najdraže godišnje doba. Nije mu bilo strano ustajanje u čak sedam ujutro te uz neku sportsku zanimaciju.


– Znam da se ribari jako rano bude. Ima i onih koji ribare cijelu noć. Pred zoru je riba najaktivnija, stoga sam se i ja znao probuditi tako rano i uzeti ribarski štap, navodi dječak.