PLOVAK NA MORU

Kako rješavate probleme sa stepenastim preprekama na morskom dnu?

Boris Bulić

Kod lova velikim waggler plovcima, predvez može biti sastavljen od dva brka nejednake dužine, ali i samo jednog, kao što je slučaj s osnovnim predvezom za ferme. Osim u situacijama kada se pokušava loviti iza 'skalina' predvez za lov velikim waggler plovcima uglavnom nema nikakvo otežanje.Za većinu ribolovaca vrlo problematičan teren je kamenito dno sa stepenicom ili više njih koje se protežu paralelno s obalom. Takvi su tereni upravo zbog svoje konfiguracije nerijetko stanište većine udičarima atraktivnih vrsta. Varaličari ovdje mogu pronaći predatore poput brancina, lica i feluna koji na skalama traže svoj plijen. Osim njih, neposredno ispod takvih stepenica, zaklon često pronalaze fratri, kantari, picevi i ostale okrunjene ljuskavke. Klasičan pridneni pristup će nakon eventualnog kačenja ribe završiti uglavnom zadjevom u kojem će se pored lovine izgubiti i dio opreme, da živce ne spominjemo.


A rješenje za lov na takvom terenu je vrlo jednostavno. Montažom balansiranog waggler plovka i njemu prilagođenog dugog kliznog predveza, lako ćemo naše udice plasirati na pravu dubinu neposredno iza stepenice gdje gladna usta čekaju svoj obrok. Naravno da struna u tom slučaju mora biti nešto deblja od uobičajene kako bismo ribu u bijegu mogli pravovremeno zaustaviti.

Općenito gledano, u ribolovu pomoću plovka, najčešće se koriste klizni plovci, što znači da sam predvez uglavnom ima dva brka nejednake duljine smještene na kraju sistema neposredno ispod olovnice. Brojni su načini na koje se brci mogu formirati, a jedan od najjednostavnijih je pomoću čvora dropper loop. Nakon što se dropper loop formira, na krajevima se vezuju udice na nejednakim udaljenostima, a dobivena omča se catspaw čvorom fiksira za oko zogulina. Na osnovu se navuče klizni plovak, adekvatno teška olovnica, te gumena perla čuvar čvora, pa se kraj osnove jednostavno veže za drugo oko spojnog zogulina. Plovku se hod ograničava kliznim grinner čvorićima od običnog, malo debljeg pamučnog konca, s gornje strane na dimenziji koja određuje lovnu dubinu, a s donje strane na dimenziji uz koju neće dolaziti do sudaranja plovka i olovnice te eventualnog mršenja.


Kod lova velikim waggler plovcima, predvez može biti sastavljen od dva brka nejednake dužine, ali i samo jednog, kao što je slučaj s osnovnim predvezom za ferme. Osim u situacijama kada se pokušava uloviti riba koja se krije iza kakve prepreke poput ‘skalina’ na stepenasto ponirućem dnu, predvez za lov velikim waggler plovcima uglavnom nema nikakvo otežanje. Montaža je fiksna, a ispod plovka se nastavlja 1 do 1,2 metra fluorokarbonske strune s jednom udicom na kraju na kojoj se uglavnom nalazi manja živa riba. Ovakav se sistem koristi za lov iglica s manjim udicama, ali i za lov feluna, lampuga i palamida, naravno, ako je njihovo prisustvo sigurno, ili barem očekivano.