PANULAŠKI PRIBOR

Kako birate štap i rolu za tešku panulu? A imate li u svom priboru borbeni pojas?

Boris Bulić

Premda među panulašima stacionarke imaju svoje poklonike, u praksi su sve više zastupljeni multiplikatori posljednje generacije kod kojih su prijenosni mehanizam i kočnica izuzetno jaki i pouzdani, dok su gabaritima često tek neznatno veći ili pak jednako veliki kao malo veće stacionarne role.U teškoj panuli pomoću štapa koriste se robusniji i žilaviji panulaški modeli koji konstrukcijom često graniče sa štapovima namijenjenima big game fishingu. Ipak, u posljednje su vrijeme sve više u upotrebi suvremeni jiggerski modeli koji svojim performansama i oznakama tipa ‘no limit’ ruše dosadašnje granice određene libražom ili gramažom.


Nažalost, u ovoj paleti štapova cjenovni razred u pravilu prati i kvalitativni. Dobar štap za panulu treba biti dovoljno jak da može izdržati opterećenje ulovljene ribe, dovoljno mekan da može amortizirati iznenadne pokušaje bijega i dovoljno lagan da ribolovcu ne stvara opterećenje prilikom zamaranja. Akcija štapa namijenjenog teškoj panuli ne bi trebala biti ispod 20 libri, a preporučena dužina se kreće u rasponu od 1,65 – 2 metra.

Među rolama, ukoliko su prvi izbor stacionarne role, treba birati velike modele, snažnog prijenosa i pouzdane robusne kočnice, od kojih su na prvom mjestu najsuvremeniji jiggerski modeli.


Premda stacionarke imaju svoje poklonike, u praksi su sve više zastupljeni multiplikatori posljednje generacije kod kojih su prijenosni mehanizam i kočnica izuzetno jaki i pouzdani, dok su gabaritima često tek neznatno veći ili pak jednako veliki kao malo veće stacionarne role.


Od ostale opreme svakako treba spomenuti borbeni pojas koji je, pogotovo kad su u pitanju veće dubine i kapitalni primjerci, od velike pomoći. S njim su ruke manje opterećene i zamor cijelog tijela znatno manji zbog čega su i moguće greške u zamaranju ribe svedene na minimum.