SPINNING

Kako birate rolu za spinningu? A znate li na što sve morate obratiti pažnju prilikom kupovine nove role?

Boris Bulić

Varaličarska rola mora biti male težine, dobro uležištena, glatkog i snažnog prijenosa, s dostupnom ergonomskom ručicom i jednako lako dostupnom kočnicom. Mala težina se postiže biranim materijalima pri čemu se olakšanja izvode svuda gdje je to moguće. Perforirani kalem, air rotor i karbon kao gradivni materijal, najčešća su suvremena rješenja pomoću kojih se težina role bitno smanjuje.Varaličarske su role, u odnosu na sve ostale role, izložene neusporedivo većem opterećenju. Iako bi lijepo bilo čuti da su razlog tome brojni kapitalni ulovi, pravi razlog leži zapravo u radnim satima. Naime, za razliku od primjerice klasične surf role koja u nekakvoj fermi veći dio vremena provede u mirovanju odložena sa štapom na tripod, varaličarska se rola neprestano vrti.


Sama tehnika ribolova je takva da ne poznaje pauze, odmore i čekanja zbog čega su varaličarske role tijekom ribolova u stopostotnom pogonu. Upravo zato nekvalitetni ili alternativni materijali ne bi smjeli biti prisutni kod rola namijenjenih varaličarenju.


Varaličarska rola mora biti male težine, dobro uležištena, glatkog i snažnog prijenosa, s dostupnom ergonomskom ručicom i jednako lako dostupnom kočnicom.
Mala težina se postiže biranim materijalima pri čemu se olakšanja izvode svuda gdje je to moguće. Perforirani kalem, air rotor i karbon kao gradivni materijal, najčešća su suvremena rješenja pomoću kojih se težina role bitno smanjuje.


Iako se na tržištu mogu pronaći i varaličarski modeli sa stražnjom pa i s borbenom kočnicom, prednost svakako treba dati modelima s prednjom kočnicom, pri čemu je vrlo bitno da uz neophodnu pripadajuću dozu kočione snage ima i mogućnost mikropodešavanja.


Kočenje se na stacionarnim rolama ostvaruje zatezanjem kočionog pokretača, čime opruga kočnice sabija kočione pločice te na taj način povećava silu trenja. Šire kočione pločice omogućuju finije podešavanje uz veću silu trenja, a što rezultira širim rasponom kočenja uz veću i kvalitetniju silu kočenja.


Mnogi suvremeni modeli uopće nemaju mogućnost okretanja rotora unatrag pomoću ručice, što jasno govori o beskompromisnoj namjeni role i istovremenoj potrebi za kvalitetnom dobro podešenom kočnicom.


Kočnica se podešava tako da se po potrebi priteže ili popušta, ali ne direktnim povlačenjem strune iz role već isključivo povlačenjem strune prethodno provučene kroz sve provodnike na štapu. Zategnutost kočnice mora biti takva da udici u trenutku kačenja omogući kvalitetnu penetraciju, a da istovremeno u slučaju prenaprezanja prokliže i spriječi pucanje strune, gubitak lovine ili neko drugo oštećenje opreme.Budući da većina varaličara za osnovu koristi upredenicu, u rolleru se mora nalaziti ležaj koji će neutralizirati i kompenzirati trenje upredenice. Osim toga, upravo zbog korištenja upredenice, mnogi suvremeni modeli na kalemu imaju gumiranu površinu koja omogućuje direktno namotavanje upredenice bez podmetanja najlonskog monofila.


Veličinu varaličarske role biramo prema očekivanoj lovini, a onda i prema promjeru strune i tipu štapa.


Tako ćemo u light spinningu koristiti najmanje modele i najtanje promjere struna, dok ćemo u nekoj srednjoj kategoriji koristiti modele srednje veličine. Najkrupnije role su namijenjene radu s najdebljim strunama i najtežim varalicama poput primjerice velikih jigova za shore jigging.