ŠIME BARIĆ

Kad se priroda poigra bojama. Ulovio i u more vratio škampa kakav se viđa jednom među milijun primjeraka

Boris Bulić

Nisam ga puno slikao zato jer kao profesionalni ribar idem dalje za poslom i nemam baš puno vremena za gubljenje. Osim toga, da bi škamp preživio trebalo ga je što prije vratiti nazad u more, a što sam i napravio nakon čega je potpuno neozlijeđen gotovo trenutno otplivao u dubinu…Šime Barić je ribar iz Barić Drage koji zapravo ne lovi ribe nego škampe. Lovna zona mu je u Podvelebitskom kanalu i poprilično je široka jer su lovišta škampa naprosto takva. Šimini su ulovi manje više jednolični, a sve u zavisnosti od doba godine i vremenskih uvjeta no povremeno se u vršama nađe i ponešto uistinu neobično. Tako je prije nekog vremena Šime iz vrše izvukao vrlo neobičnog škampa. Evo što nam je Šime ispričao o tom svom ulovu:


– Lovim škampe već dosta dugo i kroz to sam vrijeme iz mora izvadio sve i svašta, ali me ovaj posljednji škamp baš iznenadio. Do sada nisam nikada vidio škampa koji je ovako obojan – priča nam Šime.


– A taj je dan bio kao i svaki drugi. Vrše se dižu, neke punije, neke manje pune, a u jednoj vrši je bio i ovaj, čudni, posebni, škamp.

Ulovljen je u klasičnu škamparsku vršu u kojoj je ješka bila plava riba na dubini od 60 metara, baš ispred Barić Drage.


Karapaks je bio dug 37 milimetara, ukupna dužina raka je bila cca 16-17 centimetara, a težina oko 35-40 grama.


Nisam ga puno slikao zato jer kao profesionalni ribar idem dalje za poslom i nemam baš puno vremena za gubljenje.


Osim toga, da bi škamp preživio trebalo ga je što prije vratiti nazad u more, a što sam i napravio nakon čega je potpuno neozlijeđen gotovo trenutno otplivao u dubinu – priča nam Šime.


– A prije dvije godine sam ulovio i ovoj zelenog škampa koji je zapravo jednako neobičan.
Koliko sam uspio saznati nitko ne zna razlog ovakvih promjena u boji. I jedan i drugi su obični škampi, dakle Nephrops norvegicus, s tim da ovom prvom možda nedostaje neki pigment, možda karoten, dok za zelenog baš nitko ne zna zašto je takav. Kažu da ovakvih ima možda jedan na milijun – ispričao nam je Šime Barić.