STIPE KALAJŽIĆ

Kad se kockice poslože – lovio zubaca, a ulovio škarpinu tešku preko dva kilograma!

Boris Bulić

Lovio sam i odjednom sam osjetio kako se zoka krenula dizati gore. Meni je to bilo čudno pa sam brzo namotao i osjetio trzaje. Sačekao sam par sekundi i onda dao kontru nakon čega je riba krenula trzati. Trzala je tako jako da sam mislio da je na udici ono po što smo i došli, zubatac. Ali kad sam ribu privukao vidio sam da nije zubatac…Još jednom nam se javio Stipe Kalajžić koji je loveći zubaca ulovio nešto čemu se baš nije nadao. Evo što nam je Stipe rekao o tom svom ribolovnom doživljaju:


– Bio je to standardni jutarnji ribolov na zubaca. Lovili smo moj djed i ja. Oboje smo držali žive lignje na zokama – priča nam Stipe.


– Lovio sam s friško sastavljenim kompletom – štap Wiki Jigging Ocean Sorcerer 100-260 grama i rola Shimano Saragosa 6000 HG, na koju sam namotao Daiwa Tournament Evo+ debljine 0,26 milimetara nosivosti 21 kilogram s predvezom Seaguar FXR 0,52 milimetra. Zoke su homemade, težine 110 grama, a predvez na zoki je bio 0,74 milimetra zbog zubaca. Udice su bile Decoy Pike 3/0 i klizna VMC Octopus Barbarian 2/0 – nastavlja Stipe svoju priču.

– Lovio sam i odjednom sam osjetio kako se zoka krenula dizati gore. Meni je to bilo čudno pa sam brzo namotao i osjetio trzaje. Sačekao sam par sekundi i onda dao kontru nakon čega je riba krenula trzati. Trzala je tako jako da sam mislio da je na udici ono po što smo i došli, zubatac. Ali kad sam ribu privukao vidio sam da nije zubatac već škarpina i to velika. Odmah smo je špurtelali i ubacili u brod. Vaga je pokazala 2,1 kilogram i to je moja najveća škarpina sto sam je ulovio do sada. Očekivali smo zubaca, ali kad bolje razmislim ovo je čak i bolje.


Ni najmanje se nisam nadao škarpini, a kamoli ovolikoj – ispričao nam je Stipe Kalajžić.