MARIO BULETA

Kad Mario roni ribe se samo nižu. S tri hica ispunio dnevnu kvotu

Boris Bulić

Sljedeći uron mi donos oradu od 1,7 kilograma što je daleko od lošeg, ali me doma čekaju gradele koje treba napuniti. Plivam dalje, ali ništa ne vidim. I nakon nekih pola sata prema meni dopliva orada baš po mom ukusu. Kad je shvatila da sam ispred nje pokušala se okrenuti, ali je sve samo ostalo na tom pokušaju…Ponovo nam se iz Benkovca javio Mario Buleta, vrlo aktivni podvodni ribolovac kojem zimski uvjeti, pogotovo ove blage zime, nipošto nisu prepreka za uron. I ovoga je puta ronio u Starigradskom akvatoriju gdje je našao prave kraljice. Evo što nam je Mario rekao o tom svom podvodnom doživljaju:


– Ova je zima baš meka, bez bure i leda tako da je i ronjenje veći gušt. A na mojim poštama ribe uvijek ima. Dijelom je to zbog toga što su te pošte, kako bismo mogli reći, Bogom dane za podvodni ribolov, a dijelom i zato jer na njima nitko osim mene ne roni. Naime, ja volim roniti u miru, bez gužve pri čemu nikada ne lovim više nego što mi treba tako da do prelova ne dolazi i pošta se održava – priča nam Mario.


– Imam novo odijelo XT Diving Pro, peraje Phatos Ultimate i Maresovu masku s kojima sam pod morem kao doma. Pušku Bleutec 105 inverter roller sam sam prepravio u inverter roller pa pod morem potpuno opušteno uživam. A ribu nađem prije ili kasnije, ili pak ona nađe mene – uz osmjeh nastavlja Mario svoju priču.

– A toga je dana bilo sve savršeno. Uz obalu ispod Starigrada Paklenice jedine marete smo napravili moj gumenjak i ja u uronu.


Bonaca kao ulje, mirno more, točno se od gušta ronilo.


Kurenti su bili zanamarivi tako da je i vidljivost bila dobra.


I već nakon par urona prema meni je naišao brancin. Samo sam ga nakratko odvagnuo i procijenio da jeste za hitac pa se nakon minutu dvije našao na portapešu. Poslije je ispalo da je bio težak 1,3 kilograma.


Sljedeći uron i čeka donose mi oradu od 1,7 kilograma što je daleko od lošeg, ali me doma čekaju gradele koje treba napuniti s malo više ribe tako da se odlučujem za barem još jednu ribu.


Plivam dalje, ali ništa ne vidim.


I nakon nekih pola sata se odlučim vratiti na poziciju na kojoj sam našao onog brancina.


I tek što sam legao na dno prema meni je doplivala orada baš po mom ukusu. Kad je shvatila da sam ispred nje pokušala se okrenuti, ali je sve samo ostalo na tom pokušaju.


Hitac odmah iza peraje ju je ‘smrznuo’. Ostala je u mjestu, a vaga je poslije pokazala da je bila teška 2,9 kilograma.


– Sad mogu doma – rekao sam sam sebi.


Doma će svi biti zadovoljni, a ja najzadovoljniji, potpuno punih baterija – ispričao nam je Mario Buleta.