IVICA SMOLIĆ

Kad je strast jača od valova. Po jakom jugu zaronio pa nastrijelio brancina od preko pet kilograma

Boris Bulić

Prvi brancin mi je umaka zbog vala jer pušku nikako nisam uspija smiriti za ciljanje i šut. A onda je jugo malo oslabilo pa sam otiša na jednu moju provjerenu lokaciju. I čim sam se spustija u more uočavam siluetu…Nakon poduže pauze nam se javio Ivica Smolić, podvodni ribolovac koji je poznat po svojim bogatim i kapitalnim ulovima. I ovoga mu je puta na meti bio također jedan kapitalac.


Evo što nam je Ivica ispričao o tom svom ulovu:


– Zimski podvodni ribolov je zahtjevna disciplina i onaj koji to nije okusija taj ne zna kakvi su rizici u igri. Prvo je ledeno, a što ograničava i vrijeme koje ribolovac namjerava provesti u moru i brzinu reakcija. Osim toga je i lovinu puno teže pronaći zbog čega zimi i ne ulazi baš svaki ribolovaca laka srca u more.
– A to jutro je bilo jako jugo pa sam u jednom trenutku pomislija da je možda suludo uopće ulaziti u more. Puška je na valovima putovala metar gori, metar doli.


Ali strast je bila ka i uvik jača, tako da ipak zaranjam – nastavlja Ivica svoju priču.


– Prvi brancin mi je umaka zbog vala jer pušku nikako nisam uspija smiriti za ciljanje i šut. A onda je jugo malo oslabilo pa sam otiša na jednu moju provjerenu lokaciju.


I čim sam se spustija u more uočavam siluetu i ne dajem mu puno da se začara.Gladiator  80 odrađuje besprijekorno pogodak i riba sa strijelom odlazi u dubinu.


Povuci-potegni i riba je na nisci.


A po strukturi ribe uočavam da se izmrijestio što me posebno obradovalo jer je stigao završiti reproduktivni ciklus prije susreta sa mnom.


Toga sam dana ulovio još nešto ribe, ali ovaj od 5,454 kilograma je ipak bio poseban – ispričao nam je Ivica Smolić.