DINO BOGDAN

Kad eger vjeruje u sebe onda na suho izlaze samo ‘zujalice’

Boris Bulić

Bacam drugi put, motam rolu i odjednom udarac, jaki udarac koji mi u sekundi izvlači desetak metara upredenice. Nakon par sekundi shvaćam da se radi o velikoj lignji i adrenalin kreće! Noge klecaju, srce lupa, uzbuđenje na vrhuncu, molim Boga samo da ne ispadne…Iz Splita nam se javio Dino Bogdan kojem je ribolov strast koja ga zaokuplja otkako zna za sebe. Naravno, i u toj strasti postoje prioriteti od kojih je jedan od njih eging i gdje ostvaruje respektabilne rezultate. Evo što nam je Dino rekao o jednom od svojih posljednjih egerskih uspjeha:


– Od malih nogu sam u ribolovu. Zadnjih par godina posvetio sam se egingu i spinningu.


Probao sam većinu ribolovnih tehnika ali eging je bila ljubav na prvi pogled i meni definitivno najdraža.
Taj dan sam išao na omiljenu poštu. Došao sam oko devet uvečer. Puhao je lagani povjetarac, a more je bilo mirno. Lijepa večer za lov, pomislio sam.  Pripremio sam opremu, postavio skosu i krenuo. Punih sat vremena ništa se nije događalo, potpuni debakl.


Mislio sam već odustati ali neki unutarnji glas tjerao me da nastavim. Nema predaje, idemo dalje, rekao sam sam sebi – priča nam Dino.– I kao da sam dozvao sreću. Dolazi do velike promjene vremena. Skupili su se oblaci, počelo je puhati, digla se plima. Vrijeme kao stvoreno za napad na predatora.


Odlučio sam promijeniti taktiku lova te hvatati u višim slojevima mora, do metar ispod površine, bez skosanja uz lagano povlačenje.


Iz kutije vadim novu skosu od Savage Geara, model 3D Hybrid Shrimp. Kad sam naručivao tu varalicu imao sam neki osjećaj da bi mogla izvući koju dobru „kilašicu“, a mene osjećaji rijetko kad varaju. Štap je bio Daiwa Squid 244 cm / 5-21g, rola Daiwa Regal 2500, upredenica Daiwa J- braid Grand X8 0,14 mm, predvez Awa Shima Flour X 0,286 mm, a kopča Daiwa Prorex – nastavlja Dino svoju priču.


– Kod prvog zabačaja ništa se ne događa. Bacam drugi put, motam rolu i odjednom udarac, jaki udarac koji mi u sekundi izvlači desetak metara upredenice. Pomišljam da bi mogla biti strijelka jer  sam ih na ovom mjestu često lovio. Nakon par sekundi shvaćam da se radi o velikoj lignji i adrenalin kreće! Noge klecaju, srce lupa, uzbuđenje na vrhuncu, molim Boga samo da ne ispadne.Prije desetak dana mi se upravo to dogodilo, poprilično velika lignja mi se otrgnula na samom kraju. Nisam oka sklopio tu večer. Ne želim opet istu priču za laku noć.


Koncentriram se maksimalno i ne popuštam!


Borba je trajala nekoliko minuta, meni je izgledalo kao da traje satima.


Lignju sam dobro izmorio, popuštao upredenicu, vraćao je nazad…


Ovaj put si moja! Tako je bilo, nakon kratke borbe izgubila je rat! Preostalo mi je samo da je oprezno skupim sa špurtilom i izvadim van. Sreći nije bilo kraja!Jedva sam čekao doći kući da vidim koliko piza. Vaga je pokazala 1,285 kg! To je to, instinkt me ipak nije prevario!


A nakon para dana mi se opet posrećilo. Izvukao sam još jednu lijepu zujalicu tešku 1,20 kg. Što reći osim- sreći nema kraja! O egu neću ni pričati…


Eto, to je moja priča sa sretnim krajem, za mene, ne za lignju.


Svim početnicima bih savjetovao da ne odustaju. Budite uporni, vjerujte u sebe, vjerujte svojim instinktima. More će vas nagraditi kad-tad – ispričao nam je Dino Bogdan.