RIBLJE VRSTE

Jeste li znali da u našem moru živi šest vrsta cipala? A znate li ih razlikovati?

Boris Bulić

Cipli su površinske ribe i malo tko ih nije ugledao u šetnji rivom. No malobrojni znaju točno o kojoj je vrsti cipla riječ jer ih u našem moru živi šest različitih, a razlike su ponekad neupućenom oku nezamjetne.Obitelj skočaca (Mugilidae) je našem moru podarila šest vrsta cipala. Sve ih odlikuje vretenasto, hidrodinamično, sivosrebrno tijelo s nešto spuštenijim trbušnim dijelom, razvijena snažna repna peraja i mala bezuba usta s ispupčenim usnama. Premda su na prvi pogled vrlo slični, nije ih teško razlikovati.


Cipal zlatac


Zlatac (Liza aurata) svoje ime duguje jasnoj, zlatnožutoj mrlji na škržnim zaklopcima. Svjetlije je boje, a nedorasli primjerci imaju crno obrubljenu repnu peraju. Dug je do 45 centimetara i težak do 1 kilogram. Od svih cipala najčešće završi na udici.


Cipal putnik


Znatno tamniji sa puno većom trbušnom šupljinom, je putnik (Chelon Labrosus). Veći primjerci izgledaju pogrbljeno. Naraste do divnih 60 centimetara i 6 kilograma. Za razliku od drugih, ovaj cipal rijetko izlazi na površinu, a lovi se neposredno iznad dna. Formira manja jata.
Plutaš (Oedalechilus labeo) je najmanji cipal. Naraste svega 25 centimetara, a bude težak 0,20 kilograma. Tamnosiv je s prelazom na srebrnastu boju, uzdužno isprugan zlatastim prugicama poput salpi. Od ostalih vrsta ga razlikujemo i po gornjoj usni koja je izrazito veća i mesnatija nego u drugih cipala. Za razliku od ostalih vrsta, izbjegava bočato i mutno more. Lovi se na samoj površini.


Svi cipli imaju bezuba usta


Mržnjak (Liza saliens), vitka riba s mrljom na škržnom zaklopcu, znatno tamnijom i mutnijom nego što je kod zlataca. Često bude pomiješan sa zlatacima i batašima. Naraste do 40 centimetara i 3,5 kilograma. Na udici je vrlo borben.


Bataš ili manđela (Mugil cephalus) se često može vidjeti u ogromnim jatima na samoj površini mora. Peraje su mu žućkaste, a očna staklovina prelazi kružnicu koja omeđuje samo oko, poput oka u šaruna. Najglavatiji je i najveći od svih cipala. Naraste do 75 centimetara dužine i 6 kilograma težina. Udicom se rijetko ulovi. Ako se u jato baci kamen, manđele će se naglo raspršiti da bi se odmah potom vratile na mjesto gdje je kamen pao. Kod svićanja, spretniji ribolovci tu osobitost znaju iskoristiti, prvenstveno ako je prvi izbačaj ostiju udario u prazno.


Cipal balavac najčešeće strada od puške


Posljednji je balavac (Liza ramada), cipal koji ignorira udicu. Taman je poput bataša i elegantan poput mržnjaka. Često formira velika jata poput ogromnog vira u kojima, kruži u mjestu. Dug je do 55 centimetara i težak do 5 kilograma.