SLIČNOSTI I RAZLIKE

Jeste li znali da u našem moru živi šest vrsta cipala? A da škrpina ima – bradu?

Boris Bulić

Popriličnu zbrku unose pripadnici obitelji bodeljki kod kojih se u principu razlikuju samo škrpina i škrpun, dok se ostali dio obitelji mahom naziva škrpunićima ili škrpinicama…Razlikovati ribe nije teško, ako se zna što treba gledati i na što točno treba obratiti pažnju. No mnogima je većina riba unatoč očitim razlikama naprosto ista. Tako primjerice na mnogim mjestima naše obale za jegulju možemo čuti da je to zapravo samo jedna druga vrsta ugora.


Najočitiji je primjer takvog nerazlikovanja u obitelji skočaca (Mugilidae). Koda nas živi šest vrsta, a rijetko ih gdje sve razlikuju. Najčešće razlikuju tek zlataca (Liza aurata, Risso, 1810) po zlatnoj mrlji na škržnom zaklopcu, manđelu (Mugil cephalus, Linnaeus, 1758) po žutim perajama i velikom izduljenom staklastom oku, te putnika (Chelon labrosus, Risso, 1826) po tamnoj boji i velikoj trbušnoj duplji. Ostala tri predstavnika se uglavnom gube pod zajedničkim ihtionimima cipal, ćefal, mrena, glavaš, skočac, volpina…


Malobrojni razlikuju svih šest vrsta cipala


Ništa manju zbrku ne unose ni pripadnici obitelji bodeljki (Scorpaenidae). U principu se razlikuju samo škrpina (Scorpaena scrofa, Linnaeus 1758) i škrpun (Scorpaena porcus, Linnaeus,1758) dok se ostali dio obitelji mahom naziva škrpunićima ili škrpinicama.


Škrpina ima ‘bradu’
A u Jadranu obitava i škrpinica (Scorpaena nottata, Rafinesque, 1810) koja naraste samo do 20 centimetara i bude redovit gost na bancima ribarnica, što s obzirom na sličnosti i razlike može imati i posljedice. Naime, na sportskoribolovnim natjecanjima često dolazi do zbrke upravo oko ove dvije vrste. Da stvar bude zanimljivija čak ih je i u juvenilarnom stadiju vrlo lako razlikovati jer škrpina ima resice s donje strane vilice, a škrpinica – nottata nema.