RIBLJI ZUBI

Jeste li znali da morski psi imaju zube koji klize? Evo kako to funkcionira

Boris Bulić

Kod većine mesojednih ribljih vrsta zubi nisu ograničeni samo na rubni dio vilice. Često je nepce, jezik, donja čeljust pa i ždrijelo naoružano sa zubima okrenutima prema unutra što žrtvi onemogućuje i pomisao na bijeg.Ako zanemarimo otrovne bodlje i električne organe kod pojedinih vrsta, slobodno možemo ustvrditi da su zubi najopasnije riblje oružje. Budući da nemaju ruke, zubima pridržavaju, grizu, drobe, stišću, i drže sve što može poslužiti kao hrana, gradivo za kuću, ili smetnja u odabranoj zoni.


Najimpresivniji zubi su svakako oni u morskih pasa. Poredani u više redova, oštri do bola, najsavršeniji su aparat za odgrizanje. U slučaju kada se neki od zuba ošteti ili slomi, taj naprosto ispada, a na njegovo mjesto dokliže slijedeći. Garnitura žileta je čini se nepresušna.


Kod većine mesojednih vrsta zubi nisu ograničeni samo na rubni dio vilice. Često je nepce, jezik, donja čeljust pa i ždrijelo naoružano sa zubima okrenutima prema unutra što žrtvi onemogućuje i pomisao na bijeg.

Podlanica je zbog specifičnog načina ishrane razvila posebno modificirane zube. Pored klasičnih sjekutića, unutrašnjost usta je popločana tupim pločastima zubima kojima sa lakoćom drobi školjke, rakove pa i udice. Slične ploče, no ipak nešto slabije imaju još neke ljuskavke poput šaraga ili arbuna.


Kantar ima sitne zube povezane u nerazdvojni pilasti niz. To je jedina riba iz obitelji ljuskavki koja nema razdvojene, pojedinačno usađene zube.


Sitne i samo naizgled bezopasne zube ima ugor, no ti će zubi sa lakoćom pregristi i najdeblju najlonsku strunu.


Oslić kao tipični predator ima oštre čunjaste zube kojima sa lakoćom lovi i zadržava plijen ma kako klizav i živahan bio.


https://www.atlasobscura.com/articles/ocean-twilight-zone-fishing


Izrazito učinkovit zubni arsenal ima grdobina, a dubinski je iglozub strašni (Chauliodus sloani, Schneider, 1801) u isticanju zubne cakline otišao najdalje u ribljem svijetu. Njegova se usta zbog neprimjereno velikih zuba nikada i nikako ne mogu potpuno zatvoriti.