KNEZ

Jeste li znali da je knez izvrsna ješka za zubaca? Lako se lovi, a ako ga nećete ješkati na parangal ili zubačnjak, pofrigajte ga i uživajte u slasnom obroku

Knez se može loviti tijekom cijelog dana, no najuspješniji ribolov se odvija u zoru. Voli tišinu i mirno more te sasvim lagane zapadne vjetrove. Noćni i popodnevni ribolov daju najlošije rezultate.Knez je omiljena lovina sportskih ribolovac jer svojom težinom premašuje većinu druge ribe s tim da se relativno lako lovi.


Za ješku u lovu kneza možemo koristiti račiće, riblje meso, školjke, kozice pa i ugrce. Knez je izrazito znatiželjna i proždrljiva riba, ali će ponuđeni mamac najprije čupkati i razvlačiti, pa ga tek onda pokušati progutati. Stoga ne treba reagirati na prve trzaje, već tek kada se osjeti jači potez ili se primjeti energičnije uranjanje plovka.


Premda ne pruža znatniji otpor pri izvlačenju, veći se primjerci znaju ponašati veoma borbeno. Često se dogodi da ulovljeni knezovi duboko progutaju udicu. Stoga je šipčica za oslobađanje udica neophodan dio pribora. Iako naizgled nježan, pokazuje izvanrednu žilavost i otpornost, te je sposoban preživjeti i kompliciranije vađenje udice.
Knez se može loviti tijekom cijelog dana, no najuspješniji ribolov se odvija u zoru. Voli tišinu i mirno more te sasvim lagane zapadne vjetrove. Noćni i popodnevni ribolov daju najlošije rezultate.Knez ima tečno i bijelo meso, ali zbog veličine i oštrih kostiju, slabo je tražen. Ipak, dobri poznavaoci ribljeg mesa ga cijene. Prženjem se oštrina kostiju može ublažiti, a u brudetu je vrlo ukusan.


Iako je knez najčešće žrtva početnika i djece, mnogi ga sportski ribolovci izraženog sportskog duha, rado love. Dobar dio sportskih ribolovaca koriste kao živi mamac pri lovu gofa, zubaca, lice, ugora ili brancina.


Bez obzira kojoj skupini ribolovaca pripadate, kada ga ulovite, a nemate ga namjeru zadržati, ne ubijajte ga nepotrebno. Poklonite mu život što je moguće nježnije. I ne ljutite se na njega kada vam ogoli udice. On je samo gladni, znatiželjni, mali gizdelin što vreba u travi iza prvog kamena.