OTROVNE RIBE - Raže i golubovi

Jeste li već imali susret s golubom ili ražom? Pripazite, jer ubod ovih riba može biti itekako opasan

Boris Bulić

Kad otrov dospije u organizam, izaziva oteklinu i crvenilo uz jake bolove u području uboda. Trovanje može dovesti do gušenja, grčeva, ukočenosti mišića, smetnji vida, pada tlaka, povraćanja, proljeva, znojenja, ubrzanog lupanja srca i paralize skeletne muskulature. Sekundarna zagađenja rane su gotovo redovita, a za posljedicu imaju gnojenje, a nerijetko i gangrenu.Iako su u sportskom ribolovu udicom kao lovina relativno rijetki, povrede uzrokovane ubodom bodlji raža i golubova nisu uopće zanemarive. Dapače, s obzirom na broj ulovljenih primjeraka, povrede su zapravo vrlo česte.


Bodlje su kod ovih riba nazubljene poput pile, tako da ubodna rana nije nikada glatka, već u pravilu razderana. Osim toga, te ribe posjeduju i otrovni aparat, a kod goluba ćukana otrov nije smješten samo uz bazu, već se nalazi i u ovojnici bodlje, tako da prilikom uboda otrov cijelom dužinom rane ulazi u tijelo žrtve. Zavisno od veličine ribe i dubine uboda, varira i težina povrede.


Budući da pojedini primjerci ovih riba, mjereno od glave do vrha repa, mogu dosegnuti i preko dva metra, prilično je jasna moguća težina povrede.
Golub i žutulja su naročito opasni jer se ulovljeni znaju repom omotati oko noge kako bi mogli iskoristiti svoj bodež.Kad otrov dospije u organizam, izaziva oteklinu i crvenilo uz jake bolove u području uboda. Trovanje može dovesti do gušenja, grčeva, ukočenosti mišića, smetnji vida, pada tlaka, povraćanja, proljeva, znojenja, ubrzanog lupanja srca i paralize skeletne muskulature. Sekundarna zagađenja rane su gotovo redovita, a za posljedicu imaju gnojenje, a nerijetko i gangrenu.


Baš kao i kod ostalih otrovnih vrsta, ulovljenu je ribu, ako ju se želi zadržati, najpraktičnije usmrtiti, a potom joj i odstraniti repnu bodlju.


Zanimljivo je da golubu ćukanu otrgnuta bodlja može ponovo izrasti, pri čemu umjesto jedne znaju izrasti dvije, pa i više bodlji.


Prva pomoć kod uboda ovih riba se sastoji u tome da se iz rane povade zaostali komadići bodlji i nečistoće. Potrebno je zaustaviti krvarenje i dezinficirati ranu antiseptikom iz kutije prve pomoći, te što prije potražiti liječničku pomoć.