IVAN ŠUĆUR

Jeste li se već imali prilike susresti s kirnjom? Ivan iz Splita podijelio nam je svoju priču

Boris Bulić

Za lov galinjače obično koristim jaku pušku tipa roller u dužini od 105 centimetara. Jako je bitan snažan i precizan hitac jer je riječ o ribi koja se lovi uglavnom duboko tako da u trenucima kada se opazi treba reagirati brzo. Naime, kirnja se i na najmanji znak opasnosti u trnu spusti preko ruba i ode jako duboko van dosega ribolovca.



Iz Splita nam se javio Ivan Šućur kojem je poseban izazov lov na kirnju. Naravno, Ivan kao strasni podvodni ribolovac je ne lovi iz sigurnosti plovila već za ovom ribom zaranja u dubinu. Kako to radi, i kakav su njegova iskustva u lovu kirnje Ivan nam je ispričao u nekoliko rečenica.


– Prve primjerke galinjače lovio sam na samom jugu Hrvatske, a u zadnje vrijeme ih susrećem sve više i u srednjem Jadranu. Strme litice i duboki pragovi, kriju na prvi pogled ovu radoznalu, ali zapravo jako lukavu ribu, koja obitava na rubovima takvih zidova i u kurentu čeka svoj plijen – priča nam Ivan.





– Često bih galinjaču vidio u dubokoj šulji ili na samoj čeki dok bi plivala sa zubacima i u mojim bi očima uvijek bila puno veći trofej. Karakteristično za veliku galinjaču je zlatna fleka koja u dubini izgleda fascinantno i jasno daje do znanja o kojoj ribi je riječ – nastavlja Ivan svoju priču.



– Za lov galinjače obično koristim jaku pušku tipa roller u dužini od 105 centimetara. Jako je bitan snažan i precizan hitac jer je riječ o ribi koja se lovi uglavnom duboko tako da u trenucima kada se opazi treba reagirati brzo. Naime, galinjača se i na najmanji znak opasnosti u trnu spusti preko ruba i ode jako duboko van dosega ribolovca.



Kod velike galinjače uvijek mi je bilo interesantno njeno ponašanje. Kada bih je spazio u toku zarona, nerijetko bi odmah ušla u najbližu rupu, a već u idućem zaronu bi me čekala jednu stepenicu dublje, kao da me navlači da zaronim sve dublje i dublje.



Kombinacija šuljanja i čeke najbolja je tehnika za lov ove ribe, a sreću treba okušati u toplijim mjesecima, naravno uz poštivanje lovostaja koji na kirnju traje od 1. srpnja do 1. rujna – poručuje nam Ivan Šućur.