BIG GAME FISHING

Jeste li se kada okušali u lovu velikih riba iz ruke?

Boris Bulić

U ribolovu velikih riba nježnim štapovima, tankim strunama i malim rolama nema mjesta tako da bi, budući da je lovina u pravilu krupna pučinska divljač i da je u pitanju ribolov koji pred ribolovca i opremu postavlja nerijetko i ekstremno velika naprezanja, kompletan pribor trebao biti prilagođen toj činjenici te dimenzijama i izdržljivošću udovoljavati tako visokim zahtjevima.Ribolov velike morske divljači poput tune, igluna, iglana, i velikih morskih pasa oduvijek je bio izazov najvišeg ranga.


Premda se na našem moru pučinske ribe, i to u prvom redu tuna, mahom love driftingom, sve je više poklonika offshore trollinga ili pučinske panule, najdinamičnijeg oblika big game fishinga.


Oprema za ovakav oblik ribolova u prvom redu podrazumijeva brod u potpunosti opremljen za sve pučinske izazove. Naravno, sam ribolovni pribor je priča za sebe.
U ovakvom ribolovu nježnim štapovima, tankim strunama i malim rolama nema mjesta tako da bi, budući da je lovina u pravilu krupna pučinska divljač i da je u pitanju ribolov koji pred ribolovca i opremu postavlja nerijetko i ekstremno velika naprezanja, kompletan pribor trebao biti prilagođen toj činjenici te dimenzijama i izdržljivošću udovoljavati tako visokim zahtjevima.Štapovi bi trebali nositi oznaku ‘trolling’, a na njima bi trebali biti montirani dovoljno snažni multiplikatori. Premda su mnogi ribolovci skloniji manjim modelima iste ili čak veće snage od krupnih standardno ogromnih multiplikatora, prije ili kasnije se sudare s problemom vezanim uz kapacitet. Iako manji multiplikatori snagom kočenja i samim pogonom uspješno konkuriraju velikim multiplikatorima, kad se na štapu nađe velika riba koja u startu u prvih pola minute, izvuče preko 150 metara strune i nezaustavljivo i dalje juri, tada se u panici gleda u kalem koji postaje sve mršaviji.


Pa iako je općepoznato da pučinsku ribu nikako nije pametno panulati na tradicionalan način ‘iz ruke’, pojedini ribari, kad naiđu na jato krupne plave ribe, ne mogu odoljeti porivu, pa povuku ono što se u tom trenu nađe na brodu. Jako je važno da se u tom slučaju struna nipošto ne omata oko prstiju, ruke ili bilo kojeg dijela opreme na brodu. Naime, u trenutku kada tuna proguta naješkanu udicu, brzina kretanja u trenu može dostići 100 i preko 100 km/h, što može biti pogubno za sve oko čega struna bude omotana.