IVAN ŠUĆUR

Jeste li se do sada sreli s kovačem ispod mora? Doznajte što bi trebalo raditi kad ga nađete

Boris Bulić

Da bi okušali sreću sa šanpjerom, treba roniti gotovo 30 metara u solidnom tempu. A tehnika za lov šanpjera, koja se meni pokazala učinkovita, je poniranje: Tijekom zadnjih desetak metara se treba pažljivo osvrtati prema dnu, jer je šanpjer riba izrazito uskog tijela koja se prema lovcu postavlja tako da je gotovo nevidljiv. I nakon što se šanpjer uoči, lovac treba ostat lagan i smiren…Iz Splita nam se ponovo  javio Ivan Šućur koji svoju lovinu lovi roneći za njom. Ovoga je puta uspio uloviti ribu koja je svim ribolovcima, a posebno podvodnjacima san. Evo što nam je Ivan ispričao o tom svom podvodnom doživljaju:


– Nakon gotovo svih riba  i trofeja koje sam odstrijelio, a koje su dostupne podvodnim ribolovcima, ostao mi je samo šanpjer. To je jedina riba na mojoj listi za odstrel koja mi je uporno izmicala – priča nam Ivan.


– Šanpjer je riba koja obitava jako duboko, i uglavnom je nedostupna podvodnim ribolovcima.
Lov na ovu ribu je općenito uspješniji u zimskim mjesecima, kad se Šanpjer zadržava bliže obalama pučinskih otoka što nikako ne znači da se s ovom ribom ne može sresti i usred ljeta – nastavlja Ivan svoju priču.– Da bi okušali sreću sa šanpjerom, treba roniti gotovo 30 metara u solidnom tempu. A tehnika za lov šanpjera, koja se meni pokazala učinkovita, je poniranje: Tijekom zadnjih desetak metara se pažljivo osvrćem prema dnu, jer je šanpjer riba izrazito uskog tijela, koja se prema lovcu postavlja tako da je gotovo nevidljiv.


I nakon što se šanpjer uoči, lovac treba ostat lagan i smiren. Ne treba činiti nikakve nagle pokrete, nakon čega sve ostalo postaje čisti hedonizam. Susret sa ovom nevjerojatnom i po meni najcjenjenijom ribom Jadranskog mora je uvijek poseban doživljaj.Sa hicem ne treba žuriti jer je šanpjer u principu spora riba koja će dopustiti da joj se približite. Naravno, ponajprije treba voditi računa o vlastitoj sigurnosti jer je susret sa šanpjerom opijajuć, a vrijeme leti… – ispričao nam je Ivan Šućur.