OBALNA LOVINA

Jeste li pokušali ciljano loviti velike kantare? Ovi savjeti mogu vam biti od koristi

Boris Bulić

Premda spada u kvalitetnu bijelu ribu, kantar je po kvaliteti mesa od svih ljuskavki, po mišljenju mnogih bonkulovića, na posljednjem mjestu, te stoga nije tražen u tolikoj mjeri kao njegovi plemenitiji rođaci. Izuzetak čine stanovnici Visa koji ovu ribu posebno cijene



Premda je proljeće mnogima još jako daleko, obalni ribolovci znaju da je ovo prijelazno doba godine u kojem dani idu sve to duži, pravo vrijeme za lov kantara.


I premda postoje određene pošte koje uvijek drže kantare, ciljani ribolov kantara bez bruma je zapravo gotovo nezamisliv.


U tu svrhu je najbolje koristiti skašene riblje otpatke, glave i iznutrice, te zdrobljene srdele. Takav brum treba škrto, ali kontinuirano i što je moguće diskretnije izbacivati na mjesto na kojem se nadamo ulovu.





Treba birati punte okrenute jugu o koje se more razbija u pjenu, a za ješku koristiti animalne mamce, u prvom redu lignju i srdelu.


Kantar voli tiho vrijeme i mirno more s laganim zapadnim vjetrovima.


Griz je uvijek dinamičan i jak premda u izvlačenju ne pruža znatan otpor, barem ne onoliko koliki pružaju ostali članovi njegove obitelji u kojoj kantar slovi kao najslabiji plivač.


Ako i pruži zamjetniji otpor u početku, taj će otpor vrlo brzo oslabiti.


Nakon nekog vremena će ga na udici odavati tek karakteristični tvrdi udarci i treptaji.



Podmetač je u prihvatu od velike pomoći, jer teren na kome se kantari love najčešće nije pogodan za nasukavanje, a i podizanje ribe na suho bez podmetača može rezultirati pucanjem pribora i gubitkom lovine.


Premda spada u kvalitetnu bijelu ribu, kantar je po kvaliteti mesa od svih ljuskavki, po mišljenju mnogih bonkulovića, na posljednjem mjestu, te stoga nije tražen u tolikoj mjeri kao njegovi plemenitiji rođaci.


Izuzetak čine stanovnici Visa koji ovu ribu posebno cijene.


Ipak, bez obzira na stav o kvaliteti kantara u odnosu na ostalu oboritu ribu, svi se slažu da je najukusniji pečen na žaru, a odmah potom u brudetu.


Naravno, najcjenjeniji su mužjaci, modrikasto isprugani s karakterističnom grbom na leđima neposredno iznad glave.