OBALNA LOVINA

Jeste li pokušali ciljano loviti velike kantare? Ovi savjeti mogu vam biti od koristi

Boris Bulić

Premda spada u kvalitetnu bijelu ribu, kantar je po kvaliteti mesa od svih ljuskavki, po mišljenju mnogih bonkulovića, na posljednjem mjestu, te stoga nije tražen u tolikoj mjeri kao njegovi plemenitiji rođaci. Izuzetak čine stanovnici Visa koji ovu ribu posebno cijenePremda je proljeće mnogima još jako daleko, obalni ribolovci znaju da je ovo prijelazno doba godine u kojem dani idu sve to duži, pravo vrijeme za lov kantara.


I premda postoje određene pošte koje uvijek drže kantare, ciljani ribolov kantara bez bruma je zapravo gotovo nezamisliv.


U tu svrhu je najbolje koristiti skašene riblje otpatke, glave i iznutrice, te zdrobljene srdele. Takav brum treba škrto, ali kontinuirano i što je moguće diskretnije izbacivati na mjesto na kojem se nadamo ulovu.

Treba birati punte okrenute jugu o koje se more razbija u pjenu, a za ješku koristiti animalne mamce, u prvom redu lignju i srdelu.


Kantar voli tiho vrijeme i mirno more s laganim zapadnim vjetrovima.


Griz je uvijek dinamičan i jak premda u izvlačenju ne pruža znatan otpor, barem ne onoliko koliki pružaju ostali članovi njegove obitelji u kojoj kantar slovi kao najslabiji plivač.


Ako i pruži zamjetniji otpor u početku, taj će otpor vrlo brzo oslabiti.


Nakon nekog vremena će ga na udici odavati tek karakteristični tvrdi udarci i treptaji.Podmetač je u prihvatu od velike pomoći, jer teren na kome se kantari love najčešće nije pogodan za nasukavanje, a i podizanje ribe na suho bez podmetača može rezultirati pucanjem pribora i gubitkom lovine.


Premda spada u kvalitetnu bijelu ribu, kantar je po kvaliteti mesa od svih ljuskavki, po mišljenju mnogih bonkulovića, na posljednjem mjestu, te stoga nije tražen u tolikoj mjeri kao njegovi plemenitiji rođaci.


Izuzetak čine stanovnici Visa koji ovu ribu posebno cijene.


Ipak, bez obzira na stav o kvaliteti kantara u odnosu na ostalu oboritu ribu, svi se slažu da je najukusniji pečen na žaru, a odmah potom u brudetu.


Naravno, najcjenjeniji su mužjaci, modrikasto isprugani s karakterističnom grbom na leđima neposredno iznad glave.