VIŠKA PANULA

Jeste li kada pokušali izraditi vlastitu panulu? Evo recepta za siguran uspjeh i bogat ulov

Boris Bulić

Razmak između olovnica je oko jednog metra. Kad se sve složi, tada je ukupna dužina olovanog dijela panule oko šezdesetak metara, a u lovu ješka mora biti na metar, metar i pol iznad dna…Premda postoji puno verzija Viške panule, jedna od najčešće korištenih je i ujedno i najjednostavija i najlovnija.


Za osnovu se koristi najlonski monofil bijele boje promjera jedan milimetar na kome se nalazi ukupno 300 grama olova.


To su male olovnice složene po veličini u tri grupe po 20 komada.
Prva grupa olovnica je najlakša i najbliža udici, druga je srednja, smještena po sredini panule, dok se najteže olovnice nalaze najbliže ruci.


Razmak između olovnica je oko jednog metra. Kad se sve složi, tada je ukupna dužina olovanog dijela panule oko šezdesetak metara.


U sistemu se nalaze četiri zogulina, po jedan između svake grupacije olovnica, jedan za spoj predveza i osnove i jedan na kraju, u ruci ribolovca. Ovako složena panula se koristi za pliće more od 20 do 30 metara, a pušta se oko 70 metara iza broda.U hladnije doba godine, kada se riba drži dubljih slojeva, koristi se teža panulu s više olova, ukupno do 750 grama težine.


I kod ove su panule olovnice razdijeljene u tri grupe, samo što se pušta od 100 do 120 metara iza broda.


U oba slučaja ješka mora biti na metar, metar i po, iznad dna.


Predvez je dug desetak metara, uvijek fluorokarbonski, nešto manjeg promjera od osnove, 0,80 – 0,90 milimetara.


Na kraju predveza se nalazi udica, trokuka ako je ješka lignja ili jednokuka ako je ješka iglica dok se iznad te udice postavljaju jedna do dvije klizne ili fiksne udice što je na izboru i sklonostima samog ribolovca.


Naravno, umjesto žive ješke može se koristiti i varalica.