CIPAL NA METI

Jeste li ikada pokušali ciljano loviti ciple? Garancija je opuštene, a istovremeno dinamične zabave

Boris Bulić

Plovak će u ribolovu cipala uglavnom drhtati stojeći ukočeno okomito, šetati lijevo-desno, nakositi se pa neodlučno uranjati centimetar-dva… Često će doslovno leći na površinu jer je ostao bez opterećenja i sve su to dobri trenuci za kvalitetnu kontru.Idealno vrijeme za ribolov cipala je lagani maestral ili lagano jugo.


Cipli buru ne vole, a isto ih je teže, premda ne i nemoguće, uloviti u najhladnijim zimskim mjesecima.


Kasno popodne do noći, je udarno doba dana s tim da treba naglasiti da im lagana kišica ne smeta.
Dapače, često se najbolji rezultati postižu kada s kišom i barometar pada.


A sam lov je vrlo jednostavan. Dolaskom na poziciju, ciple je, ukoliko već nisu vidljivi i evidentno prisutni, najprije potrebno privući.Par litara bruma koji možemo napraviti na licu mjesta miješanjem mora i staroga kruha u prikladnoj kanti, trebali bi biti dostatni za privlačenje jata. Taj se isti brum može baciti i u toku ribolova kada se primijeti da je pažnja ribe popustila.


Ako je sve u redu, u roku od nekoliko minuta će se pojaviti prvi ‘vijori’ na površini što je pouzdan znak da je jato stiglo.


Potrebno je ostati miran i po mogućnosti u sjedećem položaju, pa bez galame i naglih pokreta udice napokon nježno zabaciti u lovnu zonu.


Ribolov se najčešće odvija na samoj površini ili ako je dubina veća neposredno pri dnu. Ako većinu jata budu činili zlataci (Liza aurata) ili plutaši (Oedalechilus labeo) sistem će se morati malo podići i približiti površini. No ako lovina budu putnici (Chelon labrosus) ili mržnjaci (Liza saliens), sistem će se morati spustiti uz dno.Plovak će u ribolovu cipala rijetko kada zaroniti potpuno. Uglavnom će drhtati stojeći okomito, šetati lijevo-desno, nakositi se pa neodlučno uranjati centimetar-dva.


Često će doslovno leći na površinu jer je zbog toga što je cipal primio udicu i odigao cijeli sistem i olovnicu, plovak ostao bez opterećenja.


Sve su to dobri trenuci za kontru.


Kada cipal osjeti da je ulovljen uslijedit će paničan, brz i snažan bijeg, nerijetko začinjen spektakularnim skokovima visoko van mora. Izvlačiti ga treba brzo i kontinuirano bez naglih trzaja zbog mekanih i mesnatih usana koje se vrlo lako kidaju. Podmetač je obavezan, pogotovo kod kačenja većih primjeraka.


Ulovljenu ribu je praktično držati u potopljenoj čuvarici koja neće smetati ostatku jata, a zahvaljujući kojoj ćete najkvalitetnije sačuvati ribu do povratka kući.