JASNA MARIĆEVIĆ

Jasna nam priča kako je na Egejskom moru naučila lekciju: ‘Na barakude se ne ide bez podmetača’

Boris Bulić

Budući da smo lovili sa mula koji je bio visoko od mora, a ja sam svoj meredov ostavila u autu, težina je ribe bila previše za izvlačenje 'u tvrdo'. I kad sam izgubila tu ribu nastavila sam loviti kao da ništa nije bilo. A onda sam zakačila i ovu dok je meredov i dalje čamio u autu…Sa Egejskog mora, točnije iz luke Neos Marmaras, javila nam se Jasna Marićević, ribolovka koja uživa u spinningu predatora u tom iznimno bogatom moru. Ovoga joj se puta na meti našla barakuda. Evo što nam je Jasna ispričala o tom svom ribolovnom doživljaju:


– Nema ljepšeg načina za opustiti se od odlaska u ribolov. Spinnig volim jer je to čista tehnika. Za razliku od klasičnog ribolova u kojem se koristi ješka, najčešće komadi ribe, ovdje se lovi varalicama tako da nema onog karakterističnog nereda koji inače prati ribolov.


A nered nastupa jedino ako se ulovi komad ribe, no to je onda svima drago i nikome ništa ne smeta – priča nam Jasna.
– Ovoga sam puta lovila svojim omiljenim priborom. Koristila sam štap Sakura Bidaia 244 cm / 10 – 40 g, mašinicu Okuma ITX 4000, strunu Formax Pike Spin 0,30 milimetara s predvezom Savage Gear FC 0,39 milimetara, a varalica je bila Daiwa TD Minnow 120 RH – nastavlja Jasna svoju priču.– Ta je večer bila produktivna, a ja sam se ponašala baš kao puki početnik. Nedugo nakon što sam počela loviti varalicu mi je zgrabila jedna barakuda, ali mi je u izvlačenju pala u more. Budući da smo lovili sa mula koji je bio visoko od mora, a ja sam svoj meredov ostavila u autu, težina je ribe bila previše za izvlačenje ‘u tvrdo’.


I kad sam izgubila tu ribu nastavila sam loviti kao da ništa nije bilo.


A onda sam zakačila i ovu dok je meredov i dalje čamio u autu. Zgrizla je na dvadesetak metara od obale, na dubini od možda metar ispod površine, pri vođenju s kratkim pauzama.


Srećom, u međuvremenu su stigli i drugi ribolovci koji su mi priskočili u pomoć sa svojim meredovom tako da je ova barakuda uspješno izvučena.Al’ dobro, nije sve ni tako loše. Naučila sam lekciju pa sada prije prvog zabačaja, najprije razvlačim meredov bez kojeg više uopće ne izlazim na more – ispričala nam je Jasna Marićević.