Veliki gubitak

Japanski kontejnerski brod u oluji „posijao“ čak 1816 kontejnera s robom koja je putovala iz Kine u SAD

T.I.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Nije poznato koliko preostalih kontejnera na brodu sadrži robu koja bi mogla biti opasna za okolinu. Kako je navedeno, od izgubljenih kontejnera 54 je bilo natovareno pirotehničkim sredstvima, osam je prevozilo baterije, a dva tekući etanolPonekad vam ne stižu sitnice koje ste kupili u Kini preko eBaya ili Alibabe? Može biti kriva pošta, ali nije isključeno da je vaš proizvod završio u moru. Da je i tako nešto moguće dokaz je kontejnerski brod ONE Apus koji plovi pod japanskom zastavom i sinoć je nakon morske putešestvije sigurno stigao u luku Kobe.


Od 7000 kontejnera koliko mu je kapacitet, čak 1816 je završilo u Tihom oceanu zbog oluje koja je zahvatila brod u otvorenim vodama 30. studenog. Vlasnici broda objavili su da su na brod u pomoć poslane lokalne službe kako bi presložile preostali teret koji je ostao porazbacan po palubi i učinile ga sigurnim za posadu i daljnju plovidbu. Na slikama s društvenih mreža vidi se da je većina kontejnera ili nakrivljena ili čak visi preko rubova nosača kontejnera.
 Nije poznato koliko preostalih kontejnera na brodu sadrži robu koja bi mogla biti opasna za okolinu. Kako je navedeno, od izgubljenih kontejnera 54 je bilo natovareno pirotehničkim sredstvima, osam je prevozilo baterije, a dva tekući etanol.


Nosač kontejnera plovio je iz Yantiana u Kini preko Tihog oceana prema Kaliforniji, dok ga nije zahvatila oluja oko 1600 nautičkih milja od Havaja. Kako navodi The Maritime Executive, tvrtka za prijevoz kontejnera koja je naručila ovu isporuku ONE Express Network ispričala se u priopćenju krajnjim kupcima za ovu neugodnost i traži razumijevanje. Slaba je to utjeha Amerikancima čija je roba bila u izgubljenim kontejnerima i koji će vjerojatno ostati bez vatrometa za božićno-novogodišnje blagdane.


Ni ONE Express Networku nije lako. Nisu izgubili brod ali gubitak kontejnera u ovom opsegu daleko premašuje prosječni gubitak kontejnera koji inače prate brodska udruženja i osiguravajuća društva.


Vlasnici su napomenuli u priopćenju da će ostati povezani s lokalnim koordinacijskim centrom za spašavanje (JRCC) u Honoluluu koji nastavljaju odašiljati poruke brodovima na toj ruti o izgubljenim kontejnerima. Provest će i cjelovitu istraga ovog incidenta u suradnji s relevantnim pomorskim vlastima.