Rezultati poslovanja

Jadrolinija u 2022. prevezla gotovo 12 milijuna putnika i 3,4 milijuna vozila

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U odnosu na rekordnu 2019., prevezeno je 6,5 posto više vozila te četiri posto manje putnikaBrodovima najvećeg domaćeg putničkog brodara Jadrolinije u 2022. je prevezeno gotovo 12 milijuna putnika i 3,4 milijuna vozila te se očekuje pozitivni financijski rezultat poslovanja.


Iz Jadrolinije su na upit Hine odgovorili da je brodovima te tvrtke od početka godine do danas prevezeno gotovo 12 milijuna putnika, što je oko 14 posto više u odnosu na prethodnu godinu te oko 3,4 milijuna vozila, što je devet posto više.


U odnosu na rekordnu 2019., prevezeno je 6,5 posto više vozila te četiri posto manje putnika.
Jadrolinija je u 2022. u postojeću flotu uložila oko 11 milijuna kuna. Tomu, kažu, treba pridodati oko sedam milijuna kuna investiranih u digitalizaciju poslovanja te u ekološki i društveno odgovorno poslovanje, pa je u ovoj godini ostvareno oko 18,5 milijuna kuna investicija.


Na upit o financijskim rezultatima, navode da su nakon pandemije, energetske krize, inflatornog udara i poremećaja na tržištu, uspjeli prilagodbom poslovanja i realizacijom koncesijskih ugovora ostvariti uzlazne trendove te godinu namjeravaju završiti s pozitivnim financijskim rezultatom.


Jadrolinijina flota sada ima 53 broda: 39 trajekata za lokalnu i međunarodnu plovidbu, 10 katamarana i četiri klasična putnička broda. Zaposleno je 1843 ljudi, od kojih je 1318 pomoraca.


Planiraju nabavu više brzih putničkih i ro-ro brodova i za domaću i za međunarodnu plovidbu, a na dinamiku i realizaciju investicija, kažu, utječe stanje na tržištu i u domaćim brodogradilištima te cijene i rokovi isporuke opreme i čelika za gradnju novih brodova.


Dio projekata je spreman, dio ih je u fazi projektiranja, a svaki novi brod u floti uključivat će pogone na ekološki prihvatljivija goriva.


Iz Jadrolinije najavljuju da će početkom sljedeće godine raspisati i natječaj za gradnju tri putnička broda na električni pogon, s korištenjem električne energije pohranjene u baterijama.


Naglašavaju da takva tranzicija zahtjeva angažiranost svih, posebice prilagodbu lučkih infrastruktura za pogone na „zelena“ goriva te da i dalje žele razvijati flotu Jadrolinije, u skladu sa smjernicama Vlade i Europske komisije.


Predsjednik Uprave David Sopta istaknuo je da je Jadrolinija u ovoj godini proslavila 75 godina uspješnog poslovanja te s optimizmom očekuju predstojeće izazove i nastavljaju užurbanim ritmom razvoja i modernizacije.


„To podrazumijeva zelenu tranziciju flote, daljnja unapređenja sustava na svim razinama i poboljšanje usluge,“ rekao je Sopta.