NIKOLA GJELDUM

Iznenadio ga ulov: “Prihvatio sam je kliještima jer takvu ribu nikada prije nisam vidio!”

Boris Bulić

Držao sam je s kliještima da je ne diram jer nisam zna što ima na udici. Prije koju godinu sam uhvatio kostoroga, i to je bilo gadno za uzeti u ruku pa sam ga isto kliještima držao. Uvijek idem sam u ribe, u prosjeku pet puta godišnje, pa se čudim kako mene ove rijetke zakače.Iz Splita nam se javio Nikola Gjeldum. Zapravo, Nikola je na društvenim mrežama objavio sliku svog ulova s pitanjem:


– Pozdrav svima, nisam nikad do sad ovo ulovija, jeli bi netko znao o kojoj se ribi radi?

Naravno, kao i uvijek, niklo je puno besmislenih komentara, ali je zapravo većini odmah na prvu bilo jasno da je riječ o tabinji mrkulji (Phycis phycis, Linnaeus, 1766), ribi iz obitelji bakalara (Gadidae).


– Držao sam je s kliještima da je ne diram jer nisam zna što ima na udici. Prije koju godinu sam uhvatio kostoroga, i to je bilo gadno za uzeti u ruku pa sam ga isto kliještima držao. Uvijek idem sam u ribe, u prosjeku pet puta godišnje, pa se čudim kako mene ove rijetke zakače. Vjerojatno zato što ih ne poznam, pa slučajno, kao ćorava kokoš zrno – rekao nam je Nikola.– Cijeli moj ulov toga dana su bila tri ugorića, kantar i ta tabinja. A budući da sam se vratio prije nego su se lokalni ribari posložili po klupama uz rivu, i da nitko od susjeda nije znao ništa o toj ribi, pitanje oko determinacije sam postavio na društvenim mrežama – s osmjehom nam je ispričao Nikola.


A svi koji bi mogli Nikoli zamjeriti neprepoznavanje tako ‘obične’ vrste poput tabinje, neka se suzdrže od komentara jer je tabinja, unatoč svojoj brojnosti, mnogim ribolovcima, pogotovo ribolovcima sjevernog Jadrana ipak poprilično nepoznata vrsta.Naime, tabinja je riba koja se najuspješnije lovi noću i to na terenima na kojima škrape izviruju iz blatnog dna tako da se dnevni ribolovci s tabinjom vrlo rijetko susreću. A budući da nema neku osobito veliku tržišnu vrijednost, na ribarnicama rijetko završi jer je ribari najčešće zadrže za sebe. Inače je tabinja vrlo ukusna riba, bilo spremljen lešo, bilo na brudet.