CIPAL U KUHINJI

Imate predrasudu prema ciplima? Evo kako može biti prava delicija

Boris Bulić

Cipal je riba suprotnosti. Dok ga jedni hvale kao vrhunsku deliciju, drugi ga blate kao iznimno prljavu ribu. Istina je da su i jedni i drugi u pravu zbog čega ne preostaje niša drugo doli da sami ulovite svog cipla pa ga pripremite ili na žaru, ili u juhi…Ciple, i kao lovinu, i kao hranu, mnogi izbjegavaju. Razlog tome nije tajna. Naime, cipli su zbog svog načina prehrane, ali i kao ribe kojima godi niži salinitet, česti stanovnici zagađenih lučkih voda.


Naravno da takvi cipli nisu nimalo pogodni za ljudsku ishranu pri čemu tek malobrojni ribolovci ne zaziru od uglavnom neprivlačnog ambijenta kojima ribolov na takvim mjestima obiluje.


Veliki su cipli na žaru prava delicija


No ne žive svi cipli u prljavim lukama i ne hrane se svi teškim metalima. Ako je ulovljen u čistom moru, očišćen kako treba i pripravljen po pravilima kulinarske struke, cipal je prava delicija.


U drugom plivanju cipli plivaju u maslinovom ulju
A da biste u ciplu potpuno mogli uživati i za stolom potrebno ga je prije svega pravilno očistiti. Naime, ukoliko se ne odstrani crna pokožica koja se nalazi na unutrašnjoj strani trbušne šupljine, meso može imati gorak, metalan okus koji mnogi povezuju s naftom, a što je naravno, tek predrasuda.


Još samo trenutak-dva…


Cipal ima krupne, vrlo pravilno raspoređene kosti, dok mu je meso izvanredno tečno.


Može se pripremati pečen na žaru ili kuhan, a izvrstan je i u brudetu.


Na južnom Jadranu ga sole pa kuhaju s krumpirima i mladim kupusom što je pak posebna delicija.