ALENKO BARAĆ - ROJE

I to je moguće! Pronašao polomljenu skosavicu pa nasukao lignju od 1,374 kilograma!

Boris Bulić

I ovoga sam puta lovio skosavicom DTD Real Fish veličine 3,5 koju je more izbacilo. Nije imala iglice, olovo joj je bilo istrugano, a platnena presvlaka većim dijelom iskidana. Brzovezujućim ljepilom sam nalijepio krunice koje sam skinuo sa druge slomljene varalice koju sam također našao izbačenu na obalu, a dekorirao sam je raznobojnim lakovima za nokte…Iz Splita nam se javio Alenko Barać – Roje, poznati veteran domovinskog rata, dobitnik nagrade ‘Ponos Hrvatske’, ali na žalost, sada beskućnik. Alenko je na đigi kod ACI marine, na samim vratima splitske luke nasukao pravu ‘šlapu’. Evo što nam je Alenko rekao o tom događaju:


– Ma ta je pozicija inače većini splitskih obalnih ribolovaca jedna od najomiljenijih pozicija za udičarenje cijele godine. Naravno, kad zahladi i kad su na meti sipe i lignje ova je điga krcata – priča nam Alenko.

– Ja tu lovim skoro cijele godine. Pauzu napravim samo u najtoplijem dijelu godine i to oko mjesec dana.


A u lovu liganja sam zapazio da je jedan dekor na jednom terenu učinkovit nekoliko dana, a onda iznenada posve neučinkovit i tada radi varalica posve kontrastnog dekora. Tako primjerice, nakon izrazito tamne radi vrlo svijetla, nakon cijele crne, posve bijela… – nastavlja Alenko svoju priču.


– Inače, varalice nikad ne kupujem nego skupljam na obali ili u plićaku na potezu oko Marjana, od ACI marine do ratne luke Lora.I ovoga sam puta lovio skosavicom DTD Real Fish veličine 3,5 koju je more izbacilo. Nije imala iglice, olovo joj je bilo istrugano, a platnena presvlaka većim dijelom iskidana.


Brzovezujućim ljepilom sam nalijepio krunice koje sam skinuo sa slomljene varalice koju sam također našao izbačenu na obalu, a dekorirao sam je raznobojnim lakovima za nokte.


U tom bojanju je jako važno da varalice imaju okomite crte u dvije naizmjenične boje.


A dan ranije sam na toj istoj poziciji digao jednu tešku 889 grama tako da sam očekivao nešto bogato. Tako je i vilo. Bacila se, zategla a ja sam je izvukao. U njoj je bilo ravno kilo i 374 grama – ispričao nam je Alenko Barać – Roje.