Ozlijeđeni pomorac je dobro

Hrvatski pomorci u paklu Bejruta: Svi su u šoku, povratak kući planiran je za 21. kolovoza

Marinko Glavan

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

Ostalih deset pomoraca iz Hrvatske je dobro, iako su svi u šoku od eksplozije. Zasad ostaju na brodu budući da su otkazani svi letovi iz Bejruta koji je pod privremenom vojnom upravom. Njihov povratak planiran je za 21. kolovoza kad bi im se mogao pridružiti i ozlijeđeni kuhar Branko PeroševićHrvatski pomorac ozlijeđen u katastrofalnoj eksploziji u Bejrutu jučer ujutro je podvrgut operativnom zahvatu lakta i gležnja, njegovo je stanje stabilno i nije u životnoj opasnosti, potvrdio je za Novi list Ino Munitić, direktor agencije za posredovanje u zapošljavanju pomoraca Pasat.


Ostala desetorica hrvatskih državljana, članova posade broda »City of Rome« su i dalje na brodu, nisu ozlijeđeni, a njihov povratak u domovinu planiran je za 21. kolovoza. Hrvatski pomorci na brodu su iz Aljmaša, Rijeke, Šibenika, Splita, Dubrovnika i Zadra.


– Svi su dobro, osim kuhara Branka Peroševića iz Aljmaša koji je zadobio ozljede ruke i noge te je bio hitno prebačen u bolnicu. Važno je da se brzo reagiralo, prebačen je u bolnicu, a cijelo je vrijeme bio pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja.
U bolnici ga je posjetio Cheikh Badih Hobeiche, počasni konzul Republike Hrvatske u Bejrutu, kojeg smo kontaktirali odmah nakon vijesti o eksploziji, kaže Munitić, dodajući kako je odmah po objavi vijesti o eksploziji kontaktirana i posada broda, Ministarstvo vanjskih poslova, te nadležno veleposlanstvo RH i obitelji pomoraca koji se nalaze nalaze na brodu.


Povratak kućama


– Sa svima njima smo u stalnom kontaktu. Po saznanju o eksploziji stupili smo u kontakt s našim pomorcima, kao i s njihovim obiteljima koje redovito obavještavamo o svemu što saznajemo. Što se ostalih pomoraca iz Hrvatske tiče, svi su u dobrom fizičkom stanju, iako su svi u šoku od strašne eksplozije. Zasad ostaju na brodu, iako su već trebali krenuti kućama u petak (danas, op.a), no otkazani su svi letovi iz Bejruta koji je pod privremenom, petnaestodnevnom vojnom upravom. Vjerujemo da će aerodrom uskoro biti otvoren pa zasad planiramo njihov povratak kućama 21. kolovoza. Dotad bi, prema trenutačnim liječničkim prognozama, i ozlijeđeni kuhar trebao biti u dovoljno dobrom stanju da se pridruži ostalim članovima posade na letu za Hrvatsku, no zasad je prerano o tome sa sigurnošću govoriti, dok ne vidimo kako će teći postoperativni oporavak. Nadamo se da će biti sve u redu i da će se sva jedanaestorica vratiti kućama zajedno, rekao je Munitić.


Brod »City of Rome« u luku glavnog grada Libanona pristao je u utorak oko 11 sati. Šest sati poslije toga odjeknula je katastrofalna eksplozija, na niti kilometar od broda na kojemu su naši pomorci pa je, s obzirom na blizinu mjestu eksplozije, sreća u nesreći da među njima nije bilo i više stradalih.


Hrvatski pomorac Branko Perošević javio se jučer porukom u središnji Dnevnik HRT-a. Rekao je da je operacija ozlijeđene ruke i noge trajala četiri sata te da se osjeća dobro. Zahvalio se liječnicima u Bejrutu i članovima posade broda i rekao da se raduje skorom dolasku u Hrvatsku.


*** Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…