Na mukama

Hrvatski kadeti ne mogu se ukrcati na brod zbog bizarnog problema: “Jedina šansa mi je odlazak u Srbiju”

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Mnogi kadeti našli su se u situaciji da su već dobili posao, ali ukrcaj im je upitan. jer u Hrvatskoj nema cjepiva protiv žute groznice.U Hrvatskoj nema cjepiva protiv žute groznice, zbog čega je dijelu mladih pomoraca koji su završili pomorske škole i fakultete upitan prvi ukrcaj na brod, u svojstvu vježbenika, odnosno kadeta.


Cijepljenje protiv žute groznice uvjet je za ukrcaj na mnogim kompanijama, posebno za plovidbu na brodovima koji pristaju u Africi i nekim dijelovima Azije, a zbog nestašice cjepiva dio diplomanata pomorskih fakulteta i škola našao se u situaciji da su već odradili razgovore s poslodavcem, dobili posao, određen im je termin ukrcaja, ali ne znaju hoće li se moći ukrcati, jer se u Hrvatskoj i u dobrom dijelu susjednih zemalja ne mogu cijepiti.


Prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, očekuje se da cjepiva neće biti sve do kraja rujna ove godine pa se do tad mladi pomorci moraju snalaziti kako znaju.
Cjepiva, od susjednih zemalja, ima samo u Srbiji, pa su neki već odlučili otići u Beograd kako bi tamo primili potrebnu dozu cjepiva protiv žute groznice i dobili takozvanu »žutu knjižicu«, dokument o provednim potrebnim cijepljenjima za pomorce.


Prvi ukrcaj


Jedan od njih, diplomant Pomorskog fakulteta u Rijeci (podaci poznati redakciji), ove je godine diplomirao, našao prvo zaposlenje na uglednoj brodarskoj tvrtki iz Danske, nakon obavljenih razgovora i testiranja, ali se u Hrvatskoj ne može cijepiti.


Budući da su mu iz kompanije već javili da će se na brod ukrcati početkom rujna, kaže da će na cijepljenje najvjerojatnije morati do Beograda.


– Prvi put se ukrcavam na brod i nisam očekivao da će se toliko zakomplicirati nešto što bi trebala biti jednostavna rutina. Interesirao sam se za cijepljenje u Rijeci, Hrvatskoj i Sloveniji.


Sugerirali su mi da nazovem u Beograd, da vjerojatno tamo ima cjepiva. Tamo su mi rekli da nema problema, da se može doći i bez najave.


Naravno, putovanje u Beograd iziskuje i novac i vrijeme. Prilično je čudno da jedna pomorska država ne može osigurati cjepivo za pomorce, rekao nam je mladi pomorac.


Da problem s nedostatkom cjepiva protiv žute groznice postoji već nekoliko mjeseci, potvrdio nam je i Mario Zorović, predsjednik Hrvatskog udruženja posrednika u zapošljavanju pomoraca (CROSMA) koji ističe da je to cijepljenje uvjet za ukrcaj na velikom broju pomorskih kompanija.


– U više navrata sam kontaktirao Zavod za javno zdravstvo po pitanju cjepiva protiv žute groznice, ali problem za sad nije riješen jer cjepiva nema.


Tu i tamo se pronađe neka doza, ali cjepiva generalno nema. S tim problemom upoznali smo i brodare s kojima surađujemo, objasnivši im da nestašica ovog cjepiva vlada ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjednim zemljama.


Iznimke od ovog cijepljenja postoje, neki kadeti se uspijevaju ukrcati i bez cijepljenja, posebno ako idu na brodove koji plove po Americi i Europi, ali dio kompanija, posebno onih čiji brodovi plove u Afriku, cijepljenje protiv žute groznice postavlja kao jedan od osnovnih uvjeta za ukrcaj.


Zbog toga se može dogoditi da kadet koji je već ugovorio ukrcaj ostane bez posla, ovisno o brodaru. Baš kao što su neki brodari uvjetovali obavezno cijepljenje protiv COVID-19.


Nastojimo izbjeći takav scenarij, tražimo gdje ima cjepiva u široj regiji, a problem je dignut na nacionalnu razinu.


Prema informacijama iz Zavoda, to cjepivo za naše i okolna tržišta proizvodi jedna francuska tvrtka koja već nekoliko mjeseci nije u stanju isporučiti dovoljan broj doza cjepiva, kaže Zorović.


Vrijedi doživotno


Upit o nestašici cjepiva uputili smo i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), iz kojeg odgovaraju da je podatak o nestašici objavljen na stranicama Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).


Na tim stranicama stoji da nestašica traje još od siječnja ove godine, a iz HZJZ-a su nam odgovorili da se, prema HALMED-u, očekuje da cjepiva neće biti sve do 30. rujna ove godine.


Inače, na stranicama HALMED-a stoji da su uzrok nestašici »komercijalni razlozi«, bez objašnjenja o kakvim je komercijalnim razlozima riječ, odnosno je li riječ o razlozima proizvođača ili HZJZ-a i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje(HZZO) kao kupca.


HZJZ-u smo poslali i upit odakle se cjepivo nabavlja i je li se ikad ranije proizvodilo u Hrvatskoj.


– Zavodi za javno zdravstvo nabavljaju cjepivo protiv žute groznice putem veledrogerija, ovo cjepivo svaki zavod nabavlja za sebe te cjepivo naplaćuje cijepljenoj osobi.


Cjepivo protiv žute groznice ne nabavlja se centralizirano kao cjepiva iz Programa obveznog cijepljenja. U RH se nije nikada proizvodilo cjepivo protiv žute groznice, stoji u odgovoru HZJZ-a.


Cjepivo protiv žute groznice vrijedi doživotno, što nije oduvijek bio slučaj, jer je još prije desetak godina vrijedilo pravilo da se pomorci protiv ove bolesti moraju cijepiti svakih deset godina.


Da je takav propis ostao na snazi, broj pomoraca koji bi mogli ostati bez posla zbog nedostatka cjepiva bio bi daleko veći, dok se ovako odnosi uglavnom samo na one koji se prvi put ukrcavaju na brod.


Teška virusna bolest


Prema podacima s internetske stranice PlivaZdravlje, žuta groznica je teška akutna virusna hemoragijska bolest koju prenose komarci, a koja prijeti širenjem na Europu.


Uslijed oštećenja malih krvnih žila te poremećaja u zgrušavanju krvi ona dovodi do krvarenja u mnogim organima, a »žutom« se naziva jer kod određenog broja pacijenata dovodi do pojave žutice.


Godišnje se zabilježi otprilike 200 tisuća slučajeva žute groznice, a 90 posto od te brojke javlja se u Africi.


Generalno se opisuju tri stadija žute groznice. Nakon 3-6 dana inkubacije dolazi do razvoja općih simptoma bolesti kao što su vrućica, slabost, gubitak apetita, mučnina i povraćanje. Nakon privremenog poboljšanja simptomi se vraćaju još gori nego prije, te može nastupiti i smrt.