OBITELJSKE RAZLIKE

Evo kako možete razlikovati škrpinu od škrpinice. Jeste li znali da škrpina ima bradu?

Boris Bulić

Pored škrpinice, najčešću zbrku stvara škrpina crvena koja može narasti do pola metra u dužinu i težiti do 5 kilograma. Ovu je pak vrstu od škrpine najlakše razlikovati po izostanku kožastih privjesaka na donjoj vilici…Škrpinu, od ostalih srodnika, prvenstveno od škrpinice (Scorpaena notata, Rafinesque, 1810), mnogima nije lako razlikovati pogotovo kada su u potanju nedorasli primjerci. No, to zapravo uopće nije teško. Najlakše ih je razlikovati po resastim privjescima kojima je škrpina po glavi i ‘bradi’ obrasla, a koje škrpinica uopće nema.


Naime, dok su nedorasle, ove su dvije vrste vrlo slične, tako da ih je bez pažljivijeg zagledavanja i prokušanim majstorima udice katkad teško razlikovati. Osim toga, za razliku od škrpine, škrpinica u dužinu može maksimalno narasti tek 20 centimetara.

Pored škrpinice najčešću zbrku stvara škrpina crvena (Scorpaena elongata, Cadenat, 1943) koja može narasti do pola metra u dužinu i težiti do 5 kilograma. Ovu je pak vrstu od škrpine najlakše razlikovati po izostanku kožastih privjesaka na donjoj vilici. Škržni zaklopci i glava su kod obje vrste resasto obrasli, ali je kod škrpine crvene donja strana vilice bez resica, glatka i gola.