RIBOLOVNI PRIBOR

Držite li se slijepo deklarativnih podataka na opremi ili ste skloniji kombinacijama koje donose ribu više?

Boris Bulić

Premda deklarativno postoje, spin role se u praksi rijetko gdje koriste isključivo za varaličarenje. Dapače, čest je slučaj da se za spin koriste allround role s visokom špulom, dok se spin role u praksi više primjenjuju u match ili nekom drugom lakšem obalnom ribolovu.Premda su surf štapovi deklarativno namijenjeni obalnom ribolovu, njihova je primjena prilično široka. Izmjenom vrha takvi se štapovi za tren oka iz dalekometnih haubica pretvaraju u moćne dizalice. Zbog velikog kraka kontre s takvim štapovima su znatno učinkovitije. Naravno, za rukovanje tako dugačkim modelima potrebna je i određena fizička spremnost, no njihova je primjena, baš kao i neupitna prednost, u ribolovu sa stijena nebrojeno puta potvrđena.


Ipak, za one sklonije držanju štapova u ruci za vrijeme ribolova, surf štapovi se mogu pokazati preteškima, što je ozbiljan problem. No i tome se može doskočiti. Renomirani proizvođači proizvode znatno lakše štapove s oznakom ‘cast’, što donekle objedinjuje karakteristike klasičnih i surf štapova. Oprema za takav ribolov je nešto lakša, a približno jednako izdržljiva i dalekometna, što osjetno olakšava rukovanje.


Šaranski, carp štapovi, sve se češće mogu vidjeti na moru gdje vrebaju uvijek oprezne i borbene podlanice, dok se teleskopski spin štapovi sve više koriste za obalni pridneni ribolov.

Nisu samo surf štapovi podložni namjenskim promjenama. Role namijenjene dalekometnim izbačajima se jednako uspješno koriste i u ostalim disciplinama. Kod velikog broja udičara, posebno natjecatelja, pored surf rola, posebno su omiljene i popularne role sa slobodnim hodom špule. U ovom slučaju slobodni se hod špule ne koristi za ribolov podlanica i ostalih plahih ljuskavki koji zahtijevaju otpuštanje strune bez otpora, već prvenstveno zbog lakšeg manipuliranja dugačkim predvezima dok su sistemi na suhom.


Premda deklarativno postoje, spin role se u praksi rijetko gdje koriste isključivo za varaličarenje. Dapače, čest je slučaj da se za spin koriste allround role s visokom špulom, dok se spin role u praksi više primjenjuju u match ili nekom drugom lakšem obalnom ribolovu.


Bez obzira na koji način primijenili opremu koju imate ili koju tek namjeravate imati, važnije je iskombinirati metodu i pristup koji će polučiti što kvalitetniji rezultat.