BERNARD ORLIĆ

Drugi zabačaj i pogodak! Jak udarac… Tu je! Dubrovčanin nam je opisao kako je ulovio palamidu

Boris Bulić

Orijentir nas ribara sa kraja su uglavnom galebovi, kač ribe i mnoštvo baraka koje imaju veliku prednost ispred nas obalnih ribolovaca jer su u samom centru akcije te prate kretanje ribe. Ako ni zbog čega drugog, a onda samo zbog toga je bilo kakav ulov sa kraja hvalevrijedan…Iz Dubrovnika nam se javio Bernard Orlić sa svojim ulovom palamide.


– Još sam kao dječak počeo sa ribanjem, trstikom iz vrta i plutom, a zatim i ronjenjem uz oca koji je bio maher za lov hobotnice. Lovilo se u ono davno vrijeme sa praćkom, i lukom i strijelom, tek nešto kasnije podvodnom puškom. A onda nalijeće taj nesretni rat i nastupa stanka sa ribanjem, zatim odlasci na brod pa rad u ugostiteljstvu… – priča nam Bernard.


– Zadnjih par godina stara strast se vratila te se nalazim u lovu na orade sa dubinskom tehnikom, lovu na pluto te najviše u spinu i u shore jiggingu. U Dubrovniku je u zadnje vrijeme primijećena velika aktivnost palamida uz njihovo uobičajeno hranjenje tj. kako mi kažemo kačanje – nastavlja Bernard svoju priču.
– U ovom slučaju ulova palamide orijentir nas ribara sa kraja su galebovi, kač ribe i mnoštvo baraka koje imaju veliku prednost ispred nas obalnih ribolovaca jer su u samom centru akcije te prate kretanje ribe. Idući sa posla tog dana oko četiri sata popodne sam uočio hranjenje palamida i mnoštvo baraka u jednom kanalu te pronašao idealnu poziciju između kraja i jednog kuta otoka gdje je najuža točka, a ujedno i glavna ruta ulaza i izlaza ribe. Odlučujem se za srednje jak štap za spinning, Okuma Helios 20-60 grama, 2.70 metara. Izvrstan štap, a jako povoljan, uparen sa mašinicom Okuma Azores 4000 na kojoj je upredenica 0.23 s predvezom od fluorokarbona promjera 0.50,milimetara uz neizostavni jigg od Duo International Metal Drag Cast Slim 30 grama – priča nam dalje Bernard.


Bernardova palamida je bila teška 2,5 kilograma


– Ispred mene vrenje palamida i odlučujem se kao i uvijek, zabacivat sa strane samog vrenja. Drugi zabačaj i pogodak! Jak udarac… Tu je! Lijep osjećaj izmiješan sa strahom da će otpasti. Đava lijepi dril, a po štapu bi rekao da je betonski blok kojeg vadiš. Nakon minute onaj opet lijepi osjećaj, presijavanje ribe kad je blizu kraja. Dovlačim je do kraja uz kratka izvlačenja upredenice, te prije samog izvlačenja vani provjerim kako je zahvaćena. Vidjevši da je progutala assist udicu ide vani bez ikakvih pomagala. Na kraju palamida od 2.5 kila je tu! Uglavnom, meni osobno nikada nije bitna toliko težina ribe koliko onaj osjećaj prilikom vađenja i nadmudrivanja, a šta zna većina ribolovaca koji love poput mene – s neskrivenim zadovoljstvom nam je ispričao Bernard.