OPASNOSTI U OBALNOM RIBOLOVU

Dovodite li se katkad do ruba izdržljivosti zato što je riba baš sad počela gristi? To može biti opasno

Boris Bulić

Jaka glavobolja i dehidriranost su standardna stanja u kojima se ribolovca može zateći. Naravno, u ekstremnim slučajevima prekomjernog napora nisu isključeni ni nesvjestica, pa ni halucinacije, zbog kojih se ribolov u trenutku može pretvoriti u tragediju.U ribolovu s obale, pogotovo kad je u pitanju ribolov u kojem civilizacija nije nadohvat ruke a ribolovca nosi ribolovna strast, česte su situacije kad se upravo zbog strasti zaborave neke temeljne mjere opreza, a vrijeme počne gubiti realne proporcije.


U takvom se ribolovu najčešće na suncu provede previše vremena bez ikakve zaštite vodu se, pod uvjetom da je se uopće ima, ne pije u potrebnoj količini, a odmor i eventualni počinak postaju potpuno nepoznate riječi.


U takvim su situacijama jaka glavobolja i dehidriranost standardna stanja u kojima se ribolovca može zateći. Naravno, u ekstremnim slučajevima prekomjernog napora nisu isključeni ni nesvjestica, pa ni halucinacije, zbog kojih se ribolov u trenutku može pretvoriti u tragediju.
Budući da su takva stanja zapravo vrlo usko vezana uz individualnu psihofizičku spremu, teško je generalizirati, no isto tako treba biti spreman na njih, pogotovo kad su u pitanju samostalni ribolovni pohodi.


Prva pomoć kod takvih stanja se sastoji u tome da se unesrećeni, ukoliko nosi teret poput ranca ili ribolovnog pribora, potpuno rastereti, smjesti u hlad te mu se onemogući bilo kakav fizički napor. Potrebno je piti vodu ili kakav energetski napitak (ne gaziran), s tim da se smije piti isključivo u malim gutljajima.


Daljnji ribolov, naravno, treba prekinuti, a iscrpljenog ribolovca, tek kad se oporavi toliko da može hodati, odvesti do liječnika koji će ustanoviti treba li daljnju medicinsku pomoć i obradu.


Takva stanja ne treba ignorirati, a prevencija je u prvom redu u ‘trijeznoj glavi’ i pouzdanom ribolovnom partneru.