Predsjednik Uprave Jadrolinije

David Sopta o Palači Jadran: Potrebno je zaslužiti i opravdati ovakvo sjedište

David Sopta

David Sopta

Jadrolinija neprestano ulaže u obnovu i održavanje svoje rezidencije, najljepše obalne palače, pokazujući tako prema njoj poštovanje i razumijevanje veličine njezine simbolikeŠto za Jadroliniju znači palača u kojoj je smještena, u poslovnom i simboličkom smislu?


Impresivno zdanje palače Jadran, povijesne zgrade koja dominira vizurom riječke luke, oduvijek plijeni poglede i očarava brojne putnike, turiste, pomorce ali i građane Rijeke. Svaki put kada, pri ulasku u palaču, podignem pogled i ugledam kipove pomoraca i simbolične figure kontinenata, zgrada me podsjeti na simboličnu poruku koja je utisnuta u svaku njezinu poru – ploviti se mora! Cilj izgradnje palače Jadran bila je želja mađarske vlasti za demonstracijom moći i uspostavljanjem snažne veze s Jadranskim morem.


Palača je tu funkciju zadržala od dana kada je u njoj bilo smješteno sjedište prvog ugarskog pomorskog poduzeća Adria, pa do danas, kada s pročelja luku obasjava natpis »Jadrolinija«. Palača Jadran od svog otvorenja služi u prvom redu kao poslovna zgrada pa zbog toga i svojim infrastrukturnim mogućnostima odgovara našim potrebama. Srce je to Jadrolinije već desetljećima. Jadrolinija neprestano ulaže u obnovu i održavanje svoje rezidencije, najljepše obalne palače, pokazujući tako prema njoj poštovanje i razumijevanje veličine njezine simbolike. Potrebno je zaslužiti i opravdati ovakvo sjedište, a mi taj teret ponosno nosimo, baš poput Atlanta na ulazu naše najljepše palače Jadran.
Što je sve Jadrolinija učinila na očuvanju i obnovi zgrade?


U protekle tri godine uložena su značajna sredstva u palaču Jadran. Obnovljene su tako bakrene kupole, rekonstruiran je ravni krov palače te je na njega postavljena nova sintetička hidroizolacijska membrana otporna na UV zračenja. Neprestano ulažemo i u razvoj te obnovu naše komunikacijske infrastrukture kako bismo osigurali najviše standarde u svojem poslovanju.


Stoga je izgrađena nova elektronička komunikacijska mreža, rekonstruirane su serverske prostorije sukladno s najvišim zahtjevima u ICT-u, te su implementirani pričuvni baterijski izvori napajanja kritičnih trošila. Također je rekonstruiran i obnovljen glavni privod vodovodne mreže unutar palače Jadran. Vodimo računa i o izgledu naše palače, pa smo osvježili njezino otmjeno predvorje, a nedavno su obnovljeni svjetleći natpisi i logotip Jadrolinije na zgradi. Svi su radovi provedeni u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva Kulture.


Planirate li neke nove projekte vezane uz zgradu u budućnosti?


Kako bi palača Jadran očuvala svoj prepoznatljiv sjaj, potrebno ju je kontinuirano održavati. U planu za 2020. i 2021. godinu imali smo nove projekte, među kojima je rekonstrukcija i modernizacija dizala te ugradnja sustava agregatnog napajanja. Planiran je i nastavak estetskog uređenja, poput uređenja unutarnjeg pročelja palače, rekonstrukcija ulaza na katove te ličenje i sanacija zidova hodnika i stubišta. Međutim, obzirom na trenutnu situaciju sa epidemijom koronavirusa, sve investicije su odgođene te ćemo s realizacijom postavljenih planova nastaviti čim nam to prilike dopuste.


Foto galerija: Palača Jadran Foto: Marko Gracin