JEŠKA BROJ JEDAN

Dagnjom love natjecatelji. Dagnjom love profesionalci. Dagnjom lovim i ja. Lovite li i vi?

Boris Bulić

Premda je dagnja najdostupnija jadranska školjka, mnogi je ribolovci ne vole koristiti kao ješku. Razlog te neomiljenosti leži ponajprije u njenoj sluzavoj i krhkoj strukturi koja teško može izdržati sile izbačaja i napade oštrih zuba sitne ribe. Ipak, ribička dosjetljivost je pronašla rješenje tog problema.Da bismo dagnje mogli koristiti kao ješku, potrebno ih je sakupiti što uopće nije teško. Dovoljno je nagnuti se preko ruba rive i dohvatiti crni grozd. Tamo gdje je to zbog visine neizvodivo poslužit ćemo se modificiranim grabljama na kojima je pričvršćena mrežica u koju upadaju sastrugane školjke. U toplijem dijelu godine dagnje se jednostavno mogu izroniti, a za one koji ni to ne žele, na ribarnici ih uvijek imaju u stalnoj ponudi.


UČVRŠĆENE KONCEM


Silikonski konac može na udici vrlo kvalitetno učvrstiti i najmekšu dagnju


Dagnje možemo čistiti na licu mjesta i loviti sa svježom, gotovo živom školjkom. Sluzavost možemo izbjeći ako jedan dio tako očišćenih daganja ostavimo kraće vrijeme na upijajućoj podlozi poput spužve ili kartona.
Kod kraćih izbačaja kakvi se rabe pri ribolovu bugvi ili ušata, uz korištenje mekšeg štapa, problema oko držanja ješke na udici ne bi trebalo biti.


No kod izbačaja s težim olovnicama kakav je primjerice slučaj u ribolovu surf tehnikom, tako rastresita ješka se mora nekako učvrstiti.


Komadić dagnje je spreman za surf izbačaj


Upravo u  tu svrhu je napravljen poseban silikonski konac kojim sa nekoliko namotaja omotamo i učvršćujemo ješku. Taj je postupak više nego dovoljno osiguranje od neželjenog  spadanja s udica, ali i od najezde sitnih riba koje zapravo i ne lovimo.


SOL I AROMA


Dagnje je najbolje nakratko prosušiti na upijajućoj podlozi


Drugi način koji će dagnju učiniti sigurnijom ješkom je soljenje.


Očišćene se dagnje stave na upijajuću podlogu i dobro posole. Nakon što su nakon nekih pola sata otpustile veći dio vlage, mogu se spremiti u prikladnu posudu. Tako pripremljene dagnje ne spadaju sa udica prilikom zabačaja, a aroma koju takvim soljenjem dobiju, ribama je upravo neodoljiva. Naravno da se i ovako konzervirane dagnje mogu dodatno učvrstiti silikonskim koncem, što će sigurno i pouzdano spriječiti sitnež da razori ješku prije dolaska krupnije ribe koju zapravo pokušavamo uloviti.


Dagnja se također može servirati i u ljušturi, cijela ili napuknuta, čemu podlanica nikako ne može odoljeti, što je tema za zaseban prilog.