RIBOLOVNI SAVJETI

Čuvate li svoje čvorove na pravi način? Evo kako to jednostavno možete učiniti

Boris Bulić

Ako do sada niste koristili čuvare čvorova, možda je došlo vrijeme da se zapitate koliko ste puta izvukli sistem koji je pukao baš na čvoru i pritom okrivili proizvođača ili lošu sreću. Odlazak u najbliži ribomaterijal može vam otkriti cijelu paletu štitnika i čuvara čvorovaOd ribolovca do udice, i na udici, naravno ribe, najkritičnija točka cijelog sistema je čvor zbog čega mu uvijek treba posvetiti dužnu pažnju.


Ma koliko bio jednostavan ili marginalan, u vezivanju ga je potrebno krajnje pažljivo zategnuti uz obavezno podmazivanje, a što je tek dio prvi dio posla.


Naime, nakon što smo ga vezali, potrebno ga je i sačuvati i to nerijetko po velikim opterećenjem.
Najugroženiji su čvorovi na tzv. helikopter sistemima, ali isto tako i na pridnenim baš kao i na svim ostalim sistemima u kojima se koriste klizne olovnice.


U prvom slučaju okretni element, poput oka zogulina, perle ili boom-a, direktno struže po graničnom čvoru, a što u vrlo kratkom vremenu može dovesti do abrazivnih oštećenja, najprije vrlo malih, a onda sve ozbiljnijih čiji se kraj lako može naslutiti.U drugom slučaju klizna olovnica pri svakom zabačaju ili izvlačenju vrlo neugodno udara i kucka u spojni čvor kojim je osnova vezana za zogulin ili samu udicu.


Kod suvremenih predveza, tehnosfera svojim donjim krajem prijeti grubom oštećenju donjeg graničnog čvora što lako može dovesti do pucanja strune upravo na tom mjestu konstantno izloženom abraziji.


U svim tim slučajevima, prije ili kasnije sistem na tim kritičnim točkama puca, a ribolovac umjesto ribe na suho izvlači samo goli kraj strune. Stoga je vrlo važno zaštiti čvorove, za što u pravilu koristimo gumene perle, kratke bužire ili pak male perlice poznate i kao sabia.


Ti se štitnici jednostavno navuku na strunu neposredno prije vezivanja čvora tako da u konačnici zauzmu poziciju između kliznog i veznog elementa, a čime čvor zadržava očekivanu snagu i izdržljivost i u najkritičnijim trenucima.


Pritom i nije toliko važno kakav će taj čuvar čvora biti koliko je važno da vanjski promjer čuvara bude veći od unutarnjeg promjera kliznog elementa kako ne bi došlo do neželjenog zaglavljivanja.Ukoliko se primjerice kao čuvar čvora upotrijebi perla koja ima vanjski promjer manji od promjera oka zogulina na kliznoj suza olovnici, tada će se perla definitivno zaglaviti u oku zogulina ili će zogulin preskočiti perlu i završiti na čvoru.


Isto je tako važno ukoliko se koriste bužiri da se povede računa o tome da bužir pod pritiskom ne sklizne preko čvora i tako ga ogoli i izloži neželjenim udarcima od kojih bi čvor trebao zapravo štititi.


Ako do sada niste koristili ništa od toga, možda je došlo vrijeme da se zapitate koliko ste puta izvukli sistem koji je pukao baš na čvoru i pritom okrivili proizvođača ili lošu sreću.


Odlazak u najbliži ribomaterijal može vam otkriti cijelu paletu štitnika i čuvara koji će sigurno produžiti radni vijek vaših predveza i smanjiti rizik od pucanja na najkritičnijoj točki.