RIBOLOVNI SAVJETI

Čudesni silicagel čuva vašu opremu. Spriječite koroziju na najjednostavniji način

Boris Bulić

Korozija, hrđa ili ruzina je najrazorniji neprijatelj svakog ribolovca. Tiho i najčešće neprimjetno razara ribolovni pribor u čemu joj je glavni pomagač - vlaga.Korozija je jedna od najpogubnijih pojava za metalne dijelove ribolovne opreme. I kao da nije dovoljno razložiti metal, taj oksidirani sloj ostavlja i tragove na svim drugim površinama s kojima je u dodru. Korodirana se udica lako odstrani, ali crvenkasti trag na novoj kutiji za pribor teško pa nikako.


I premda se čini da su vanjski dijelovi opreme poput provodnika, rola i varalica, najugroženiji, praksa je pokazala da i nije baš tako. U mikroklimatskim uvjetima kakvi vladaju u zatvorenim kutijicama, plastičnim vrećicama ili pretincima ribolovne kutije u kojima se zadržao vlažan zrak ili kapljice mora, korozija znatno brže razara metalne dijelove. Neosušen ribolovni pribor vraćen u kutiju, nakon zatvaranja, zbog nemogućnosti ‘disanja’ stvara savršeno povoljne uvjete za brzu razgradnju metala.


Da bismo izbjegli takve neželjene destruktivne situacije treba biti pažljiv i čuvati opremu od vlage, što je u ribolovu zapravo nemoguća misija. I uz najtemeljitiju brigu, vlaga se prije ili kasnije ipak probije. Na sreću, za to postoji lijek.


Magični upijač vlage ima različita pakiranja
Silicagel je čudesni hidroapsorbirajući spoj u obliku kristalića, katkad i u obliku granulata. Upija vlagu iz svoje neposredne okoline iznimno brzo ostavljajući svoje okruženje potpuno suhim.


A što je najbolje, možemo ga pronaći gotovo posvuda, u bočicama za lijekove (to je ono ‘do not eat’), u kutijama od obuće, ambalaži od elektronike, u perforiranim vrećicama u hrpama kikirikija u velecentrima… Dovoljno je nekoliko takvih paketića taktički rasporediti po pretincima ribolovne kutije te pustiti fiziku i kemiju da obave svoj dio posla.