ICS

Brodari upozoravaju na pojačani rizik plovidbe u Crvenom moru: “Pustite pomorce na slobodu”

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Prije deset dana jemenski Huti preuzeli su kontrolu nad brodom za prijevoz automobila Galaxy Leader i odvezli ga u jemensku luku HodeidahKomercijalni brodovi izloženi su sve većim opasnostima na moru nakon što su naoružane skupine napale i preuzele kontrolu nad plovilima u vodama Crvenog mora i uz obalu Jemena, upozorili su čelnici u sektoru.


Prije deset dana jemenski Huti preuzeli su kontrolu nad brodom za prijevoz automobila Galaxy Leader i odvezli ga u jemensku luku Hodeidah, prema navodima vlasnika broda.


U nedjelju zabilježen je pokušaj otmice komercijalnog broda u Adenskom zaljevu, a Pentagon je u ponedjeljak objavio da se čini da su za napad odgovorni naoružani somalijski pirati, a ne jemenski Huti, unatoč naknadnom ispaljivanju projektila s jemenskog teritorija pod kontrolom Huta.
Oba broda vlasnički su povezana s izraelskim poslovnim magnatima, prema podacima iz brodarstva.


Incident je najnoviji u nizu napada u bliskoistočnim vodama od početka sukoba Izraela i palestinske militantne skupine Hamas 7. listopada, napominje Reuters.


Udruga Međunarodne pomorske komore (ICS) naglasila je da se “napadi moraju odmah zaustaviti, a nedužni pomorci pustiti na slobodu”. “U svakom slučaju, plovila prakticiraju pravo na slobodu plovidbe i neškodljivog prolaza”, stoji u priopćenju ICS-a.


Izraelski brodar ZIM priopćio je u nedjelju da očekuje da će njegovi brodovi ploviti duljim rutama.


“S obzirom na prijetnju sigurnom tranzitu globalne trgovine u Arapskom i Crvenom moru, ZIM poduzima privremene proaktivne mjere kako bi osigurao sigurnost posade, plovila i tereta kupaca preusmjeravanjem nekih plovila”, priopćili su iz ZIM-a.


Američka pomorska uprava MARAD upozorila je u nedjelju da se brodovi nakon napada suočavaju s višestrukim prijetnjama.


“Budite oprezni kada prolazite tim područjima i budite svjesni prijetnji u regiji”, priopćio je MARAD.


Izvori u sektoru osiguranja rekli su da se očekuje rast premija na ratni rizik na tom području, posebno za pomorski promet povezan s Izraelom.