JEŠKA - BIBI

Bibi je ješka broj jedan na skoro cijelom Mediteranu. Znate li kako ga treba pripremiti?

Boris Bulić

Bibijem se uspješno love krupnije ljuskavke u kančarenju, dok se u lovu parangalima već duže vrijeme vrlo uspješno koristi kao ješka za većinu oborite ribe. Najčešće se ješka čitav, u jednom komadu. Mada se bibi može ješkati i preko igle s konusno ubušenim, krajem koji se navuče na udicu pa se potiskivanjem preko udice bibi seli na predvez, praktičnija je upotreba igle s kukicom ili 'okom'.Bibi (Sipunculus nudus, Linnaeus, 1766) je crv iz obitelji štrcaljaca (Sipunculidae). Ima cjelovito nesegmentirano tijelo i može narasti do 25 centimetara dužine. Iako u našem moru nastanjuje isključivo plitke muljevito pješčane lagune gdje na dnu buši kanale u kojima preko dana pronalazi zaklon, neki nalazi iz tropskih mora potvrđuju njegovo prisustvo i na 900 metara dubine.


Hrani se organskim detritusom s kojim usisava i okolni pijesak, tako da mu je unutrašnjost jednim dijelom ispunjena supstratom u kojem i živi.


U naše je krajeve stigao preko domišljatih i praktičnih talijanskih trgovaca koji su vadeći školjke iz venecijanske lagune primijetili velike količine tih čudnovatih crva. Uz malo konsultacija s lokalnim ribarima, bibi je za kratko vrijeme postao ješka broj jedan na mnogim područjima Mediterana.
Iako je svoju primjenu kao tvrda i nepomična ješka pronašao ponajprije u obalnom ribolovu podlanice, ubrzo se proširio i na druge ribolovne tehnike. Tako se s bibijem uspješno love krupnije ljuskavke u kančarenju, dok se u lovu parangalima već duže vrijeme vrlo uspješno koristi kao ješka za većinu oborite ribe.Najčešće se ješka čitav, u jednom komadu. Mada se bibi može ješkati i preko igle s konusno ubušenim, krajem koji se navuče na udicu pa se potiskivanjem preko udice bibi seli na predvez, praktičnija je upotreba igle s kukicom ili ‘okom’.


Bibi se iglom probije po dužini i to tako da igla ulazi na analnom otvoru a izlazi na glavi koja je u pravilu deblja od zatka. Struna predveza se prihvati kukicom i provuče kroz bibija koji se nakon toga spusti do udice. Osim u komadu, bibi se može koristiti i presječen na pola, pri čemu je idealno silikonskim koncem podvezati mjesto presjeka. Ukoliko se bibi ne podveže unutrašnjost crva lako iscuri čime gubi na atraktivnosti. U ješkanju vrh bibija treba biti uz udicu, a presječeni kraj na suprotnoj strani.


Bibi se čuva u plitkim posudama s morem na tamnom mjestu stabilne temperature. U posudi treba biti složen u slojevima između kojih se postavlja papir koji treba barem jedanput dnevno promijeniti.


Bibi se može i soliti tako da se bibiji složeni u prikladnoj posudi jednostavno preliju zasićenom slanom otopinom.