Zizoo

Berlinska platforma za najam brodova otkriva: ‘Hrvatska je svjetska top nautička destinacija’

Alenka Juričić Bukarica

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska se može pohvaliti i jednom od najnaprednijih pomorskih infrastruktura u cijelom svijetu, kaže Sinan Mašović, čija platforma za najam brodova nudi više od 55.000 brodova u 30 zemaljaRIJEKA – Zizoo, globalna platforma za najam brodova za odmor, objavio je ključne tržišne podatke koji pokazuju da je u Hrvatskoj ostvareno gotovo 30 posto svih njihovih rezervacija u ovoj godini, a slijede Grčka i Španjolska. Marine Kaštela i D-Marin Dalmacija imale su najveći priljev nautičara, među više od 60 njih u Hrvatskoj, a slijede ih marine Zadar, Dubrovnik, Split, Trogir i Mandalina. Ova platforma za iznajmljivanje brodova sa sjedištem u Berlinu radi s 5.000 charter tvrtki te nudi više od 55.000 brodova za najam u 30 zemalja.


Brojne prednosti


– Hrvatska je omiljena destinacija za nautičare otkako znam za sebe. Privlačnost povijesne i kulturne baštine, vrhunske gastronomije i prirodnih obalnih krajolika u kombinaciji s aktivnom nautičkom industrijom jednako privlači kako iskusne nautičare, tako i početnike. Ne postoje dva ista dana kada istražujete hrvatsku obalu brodom jer nautičari istražuju skrivene dragulje, daleko od gužve. S oko 2. 500 sunčanih sati godišnje, Hrvatska je jedna od najsunčanijih i najtoplijih mediteranskih zemalja, zime su blage, ljeta duga, a sezona plovidbe se proteže od svibnja do listopada, što je idealno za sve ljubitelje nautike, kaže je Sinan Mašović, suosnivač Zizoo-a. Dodao je da se Hrvatska može pohvaliti i jednom od najnaprednijih pomorskih infrastruktura u cijelom svijetu te se smatra najnaprednijim tržištem za nautički turizam.


Prema podacima ove platforme za najam plovila, ove su im godine rezervacije u Hrvatskoj činile 28 posto od ukupnog broja rezervacija, a slijede Grčka (20 posto), Španjolska (17 posto) i Italija (14 posto). Godinu dana ranije, Španjolska je bila na drugom, a Grčka na trećem mjestu. Također, raste interes za Karibe koje krasi savršeno vrijeme tijekom cijele godine, idealni su za zimski odmor, dok se u Europi u nautičkoj sezoni može uživati gotovo cijelu godinu na španjolskim Kanarskim otocima.


Turisti iz SAD-a
– Što se tiče profila gostiju, u Hrvatskoj će najvjerojatnije ploviti nautičari iz Njemačke, Austrije, Italije i Velike Britanije. Također, postoji nagli porast posjetitelja iz SAD-a koji biraju Hrvatsku što je dijelom zbog općeg postpandemijskog porasta potražnje za odmorom na brodu. Sve u svemu, očekujemo sve više i više rezervacija u nadolazećim godinama. Hrvatska će i dalje biti omiljena destinacija za nautičare, to je zbog digitalizacije nautičke industrije u kombinaciji s izvanrednim uvjetima plovidbe koji se nude u zemlji, kaže Mašović.


U Berlinu kažu da je raspon mogućnosti plovidbe u Hrvatskoj bez premca zbog moderne flote i iskusnih lokalnih posada za one koji traže opuštajući, luksuzni odmor s posadom ili novu avanturu za iskusne jedriličare. Prema podacima platforme Zizoo, cijena najma broda za jednu osobu na tjedan dana je oko 600 eura, a prosječno vrijeme provedeno na brodu je pet dana.