OVČICA

Jeste li znali da se ovčice mogu loviti i panulom? I što je najljepše, to možete raditi usput

Boris Bulić

Kada se ovčice noću osvijetle feralom, nerijetko će cijelo jato leći na bok ili se postaviti u položaj svijeće, sa glavom prema dnu, te tako mirovati, misleći da su dobro kamuflirane i sigurne. Mnogi će se osamljeni primjerak, ako mu to dno dopušta, u panici pokušati ukopati. Naravno, spretni ribolovac će znati iskoristiti takvu priliku.



Ovčice se love na brojne načine, a jedan od gotovo zaboravljenih je panula. Za lov ovčica panulom se koristi jednakostranični limeni trokut s rupama na vrhovima. Za vrh s oštrijim kutem se vezuje osnovni najlon, u ovom slučaju promjera 0,45 – 0,50 milimetara, dok se na preostala dva kuta montiraju brci dugi 20 –25 centimetara sa crv-udicama. Premda nije previše izbirljiva, najbolje rezultate ćemo postići ako na udicu postavimo crva, kozicu, očišćenu školjku ili komadić lignje.


Panula se spušta na dno i tada se pomoću vesala, ili naprosto koristeći kurenat povlači po dnu, dvadesetak metara iza barke. Trokutasti lim ore i podiže oblak mulja ili finog pijeska što provjereno privlači ovčice. Prednost ovog načina panulanja je u tome što to može biti sekundarna tehnika koju možete koristiti dok panulate npr. lignje.


Slično se može panulati i s ovećim olovom umjesto trokutastog lima, ali sa znatno lošijim rezultatom.




Pri ovakvom je ribolovu potrebno češće provjeriti oštrinu udica, jer neprestano povlačenje po pjeskovitom dnu lako i brzo zatupi i najkvalitetnije udice.



A podvodnim ribolovima, te ribolovcima koji love ostima pod sviću, ovčica predstavlja lak plijen. Nije ju teško pogoditi dok je zabavljena traženjem hrane. A kada se noću osvijetli feralom, nerijetko će cijelo jato leći na bok ili se postaviti u položaj svijeće, sa glavom prema dnu, te tako mirovati, misleći da su dobro kamuflirane i sigurne. Mnogi će se osamljeni primjerak, ako mu to dno dopušta, u panici pokušati ukopati. Naravno, spretni ribolovac će znati iskoristiti takvu priliku.


Po mnogima je ovčica najukusnija riba iz obitelji ljuskavki. Najbolja je kuhana, ali je isto tako izvrsna i na žaru i u brudetu.