Novi dječji vrtić Grada Rijeke “Baredice”

Uz nove kapacitete u vrtiću Baredice, u ovoj pedagoškoj godini otvorene su i dodatne nove skupine u postojećim vrtićima. Prošlog ljeta je pak uređenjem dodatnih prostora u postojećim objektima omogućeno otvaranje još stotinjak prvenstveno jasličkih mjesta

Vrtić Baredice prima 24 djece jasličkog uzrasta, a dosadašnji korisnici prostora u kojem je uređen novi vrtić Baredice – teško pokretna djeca i mladi Centra za odgoj i obrazovanje, dobit će pak njihovim potrebama primjerenije prostore veličine dvjestotinjak četvornih metara koji se uređuju u prostoru nekadašnje zametske knjižnice.


Uz nove kapacitete u vrtiću Baredice, u ovoj pedagoškoj godini otvorene su i 4 nove skupine u postojećim vrtićima Oblačić, Maestral i Potok i Delfin.


Prošlog ljeta je pak uređenjem dodatnih prostora u postojećim objektima omogućeno otvaranje još stotinjak prvenstveno jasličkih mjesta.Rješavanje problema nedostatka mjesta u dječjim vrtićima


Na ovaj način Grad Rijeka rješava problem nedostatka mjesta u dječjim vrtićima, a uz to što su prošireni kapaciteti riječkih gradskih vrtića, omogućeno je i otvaranje čak 35 novih radnih mjesta.


U predstojećem razdoblju u planu je otvaranje novih kapaciteta na području Sveučilišnog Kampusa koji će biti dostatni za smještaj jedne jasličke i jedne vrtićke odgojno-obrazovne skupine.


Također, tu si projekti povećanja postojećih kapaciteta u postojećem vrtiću Galeb, a i izgradnja novog vrtića Krnjevo u suradnji s Talijanskom unijom koji su prijavljeni za financiranje kroz javni poziv Vladinog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te se trenutno očekuju rezultati javnog poziva.


Vrtić Baredice i novi prostor Centra za odgoj i obrazovanje


U vrtiću Baredice uređene su dvije prostorije za smještaj dvije odgojne skupine, hodnik te novi sanitarni čvor za djecu i kuhinja. Prostor je opremljen, a uređen je i okoliš objekta.


Kao što je rečeno, za dosadašnje korisnike prostora novog vrtića Baredice – teško pokretnu djecu i mlade Centra za odgoj i obrazovanje, uređuje se prostor nekadašnje zametske knjižnice. Do sada su ti prostori služili kao spremište Gradskog i Županijskog bibliobusa koje je pak preseljeno u novi prostor u središtu grada.


Do dovršetka preuređenja novih, primjerenijih prostora, dosadašnji korisnici Odjela Baredice, u dogovoru roditelja i Centra za odgoj i obrazovanje, nastavu pohađaju u glavnoj zgradi Centra za odgoj i obrazovanje na Belvederu.Dodatni programi u gradskim vrtićima


Dječji vrtići čiji je osnivač Grad Rijeka nude spektar raznih programa namijenjenih djeci vrtićke dobi. Radi se o programima ranog učenja engleskog i talijanskog jezika, sportskom programu, programu katoličkog vjerskog odgoja, programu s elementima waldorfske pedagogije, glazbenom programu te programu održivog razvoja. Vrijedi spomenuti da su u Dječjem vrtiću Rijeka organizirane skupine za pripadnike talijanske nacionalne manjine kao i skupine smjenskog programa, a također su za djecu s teškoćama oformljene posebne odgojno-obrazovne skupine (za djecu s teškoćama iz spektra autizma, djecu s motoričkim teškoćama i djecu s intelektualnim teškoćama) posebno prilagođene potrebama ove djece.