Na Zametu se uređuje novi prostor Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i njegova zamjenica Sandra Krpan u obilasku gradilišta novog prostora Centra za odgoj i obrazovanje

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i njegova zamjenica Sandra Krpan u obilasku gradilišta novog prostora Centra za odgoj i obrazovanje

Uređenjem ovog prostora će teško pokretna djeca i mladi, korisnici Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje koji je bio smješten na Baredicama, dobiti adekvatniji i veći prostor za svoje aktivnosti i boravak. Na Baredicama je pak uređen novi gradski vrtićU tijeku su radovi adaptacije i prilagodbe prostora nekadašnjeg Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka (Ante Pilepića 1a) za potrebe Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka.


Uređenjem novog prostora će teško pokretna djeca i mladi, korisnici Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje koji je bio smješten na Baredicama, dobiti adekvatniji i veći prostor za svoje aktivnosti i boravak.


Na Baredicama je pak, u bivšem prostoru Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka krajem rujna ove godine dovršeno uređenje i opremanje prostora novog Podcentra predškolskog odgoja Baredice Dječjeg vrtića Rijeka u kojem su otvorene dvije jasličke skupine s dvadesetoro djece jasličke dobi čime je dodatno povećan broj mjesta u gradskim vrtićima za riječke jasličare.


U prostoru će biti dvije učionice, senzorna soba, ambulanta, soba za fizikalnu terapiju i drugo
Novi prostor u kojem će biti smješten Područni odjel Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka ima površinu od 233 m². Po dovršetku uređenja u njemu će korisnicima i osoblju na raspolaganju biti dvije učionice, senzorna soba, ambulanta, soba za fizikalnu terapiju, pomoćna kuhinja, dva prilagođena wc-a za korisnike i dva za osoblje, garderobni prostor, ulazni prostor, spremište i radionički prostor.


Ugovorena vrijednost radova iznosi 1.961.781,25 kn (s PDV-om) od čega su većinska sredstva iz proračuna Grada Rijeke, a Primorsko-goranska županija je osigurala iznos od 700.000,00 kuna. Radove izvodi Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke.


Ugovorena vrijednost radova iznosi 1.961.781,25 kn


Djeca s intelektualnim i motoričkim poteškoćama dobit će primjerene i suvremene prostore


„U ovom novom prostoru, dvanaestero djece od kojih je šestero iz Rijeke, a šestero iz drugih gradova u županiji, dobit će primjerene i suvremene prostorije za izvođenje odgojno-obrazovnog procesa. Riječ je o djeci s intelektualnim i motoričkim poteškoćama koja zahtijevaju pojačanu skrb i brigu i vjerujem da će u ovom prostoru oni, kao i zaposlenici koji s njima rade imati vrhunske uvjete za rad“, rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan prilikom nedavnog obilaska gradilišta na Zametu.


Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka jedina je ustanova na području Primorsko-goranske županije u kojoj se provodi odgoj, obrazovanje, rehabilitacija, radno i stručno osposobljavanje djece i mladeži s intelektualnim teškoćama i drugim utjecajnijim teškoćama u razvoju, po posebnom nastavnom planu i programu.


Osim matične škole, Centar čine i Područni odjeli Oštro i Fortica u Kraljevici te Vrh i Dobrinj na Krku.


U sklopu Centra djeluje i Područni odjel koji je bio smješten na Baredicama u Rijeci, a djeca polaznici iz tog odjela do završetka preuređenja novih, primjerenijih prostora nastavu pohađaju u glavnoj zgradi Centra za odgoj i obrazovanje na Belvederu.


Za 12 učenika s višestrukim teškoćama osigurava se pojačana briga i zdravstvena skrb


U prostoru Područnog odjela koji se uređuje na Zametu, ustrojena su dva razredna odjela za dvanaest učenika s višestrukim teškoćama za koje se osigurava pojačana briga i zdravstvena skrb. U odjelu će raditi 3 učitelja edukatora rehabilitatora, medicinska sestra, fizioterapeut, njegovateljica, domar, pomoćna kuharica i spremačica.


Inače, prostor bivše zametske knjižnice koji se sada preuređuje za potrebe Centra za odgoj i obrazovanje, nakon preseljenja knjižnice u novi prostor u sklopu Centra Zamet služio je kao spremište gradskog i županijskog bibliobusa koje je sada pak preseljeno u prostor u središtu grada, u blizini centralne tržnice.