JEDINSTVENI PROJEKT GRADA RIJEKE „RIJEKA PLIVA“

Projekt Rijeka pliva, foto: iStock

Projekt Rijeka pliva, foto: iStock

Od otvaranja bazenskog kompleksa Bazeni Kantrida Grad Rijeka kroz projekt „Rijeka pliva“ provodi obuku plivanja u svih svojih 25 osnovnih škola

Grad Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji sustavno i kontinuirano provodi obuku plivanja kroz projekt „Rijeka pliva“ od školske 2008./2009. godine, odnosno, od otvaranja bazenskog kompleksa Bazeni Kantrida, u svih svojih 25 osnovnih škola. Program obuke plivanja provodi se putem Riječkog sportskog saveza i Kluba skokova u vodu „Primorje 2010“, a izvorno obuhvaća učenike 2. razreda gradskih osnovnih škola. No, zbog pandemije pa tako i nemogućnosti provedbe projekta, ove godine u tijeku je obuka plivanja za učenike trećih i četvrtih razreda osnovnih škola. Tako će na kraju 2022. godine obuku završiti još 1013 učenika trećih i četvrtih razreda iz svih 25 osnovnih škola u gradu Rijeci.


Projekt Rijeka pliva


Inače, kroz ovaj projekt koji se provodi s puno truda i entuzijazma do sada je prošlo ukupno 12.595 učenika.


Program obuhvaća i učenike s posebnim potrebama


Autorica i voditeljica projekta je Katarina Jusup Dodig, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Kantrida te dugogodišnja plivačica i trenerica. Učenici prolaze 10 sati obuke plivanja, a za učenike koji ne savladaju vještinu plivanja u predviđenih deset sati organizira se besplatna obuka sve dok ne savladaju vještinu plivanja. Za učenike s posebnim potrebama organiziran je individualni i grupni način rada. Za učenike osnovnih škola koje odgojno obrazovni rad provode na talijanskom jeziku obuka plivanja održava se na talijanskom jeziku.


Osim same obuke u plivanju, koja obuhvaća vještine plivanja, skakanja, sinkro plivanja, igranja vaterpola i spašavanju u vodi, djeca kroz projekt „Rijeka pliva“ uče i o važnosti utjecaja sporta na organizam te o važnosti fer playa, ravnopravnosti spolova, nenasilju u sportu ali i problemu dopinga u sportu.


Didaktička sredstva i pomagala za provedbu programa prilagođena su dobi učenika koja odgovaraju propisanoj sigurnosti. Učenicima su na Bazenima Kantrida na raspolaganju bazen od 25 m, Dječji bazen i Bazen za skokove u vodu, a pojedine aktivnosti iz vaterpola i sinkroniziranog plivanja provode se u Olimpijskom bazenu. Dječaci i djevojčice imaju odvojene svlačionice, tuševe i sanitetske prostore, a učenici s posebnim potrebama imaju prilagođene svlačionice i pristup bazenima te odgovarajuća didaktička pomagala.
Grad Rijeka osigurava financijska sredstva za provedbu projekta pa je obuka plivanja, prostor plivališta i prijevoz za sve učenike besplatan. Protekle godine u sufinanciranje programa priključio se i Ministarstvo turizma i sporta.


Nagrađivani projekt


Agencija za odgoj i obrazovanje Programu projekta Rijeka pliva dala je pozitivno stručno mišljenje o ovom programu. Stručna evaluacija, koju je provela riječka jedinica Agencije za odgoj i školstvo, pokazala je veliko zadovoljstvo korisnika – učenika, roditelja i nastavnog osoblja – u svim aspektima realizacije programa.


Za učenike osnovnih škola koje odgojno obrazovni rad provode na talijanskom jeziku obuka plivanja održava se na talijanskom jeziku


Gradu Rijeci je 2009. godine središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine prijatelji djece dodijelio i Povelju za najakciju – Rijeka pliva koja je učinila život djece ljepšim i boljim.


Također, Grad Rijeka je 2012. godine, a „Riječki sportski savez“ 2016. godine bio dobitnik godišnje nagrade za postignute rezultate u obuci neplivača u RH od Hrvatskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“. Osim što uče plivati, ovaj program je ujedno poticaj djeci da se bave nekim od sportova na vodi.


Vrši se i anonimno vrednovanje projekta od strane vanjskog stručnjaka u kojem sudjeluju svi roditelja, učenici i učitelji, a projekt dobiva najviše ocjene prema svim parametrima uz želju za daljnjim nastavkom ovakvih sadržaja.


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Grad Rijeka