ENERGANA NEKADAŠNJE TVORNICE PAPIRA POSTAJE PODUZETNIČKI INKUBATOR KROZ EU PROJEKT

Korisnici budućeg inkubatora dobit će podršku u razvoju novih proizvoda i usluga, umrežavanju, internacionalizaciji i traženju izvora financiranja

Korisnici budućeg inkubatora dobit će podršku u razvoju novih proizvoda i usluga, umrežavanju, internacionalizaciji i traženju izvora financiranja

Riječ je o inkubatoru za kreativne tehnologije i IT industriju, a njegovom uspostavom proširuje se postojeći sustav inkubatora Grada Rijeke koji u ovom trenutku broji dva poduzetnička inkubatora i Startup inkubator koji djeluje u centru RiHub

U bivšoj energani nekadašnje riječke tvornice papira u tijeku je izgradnja novog inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju Energana.


Izgradnja inkubatora sufinancirana je EU sredstvima, a gradi se s namjerom jačanja konkurentnosti te poticanja rasta i razvoja novoosnovanih i postojećih malih i srednjih poduzeća u informacijsko tehnološkom sektoru i kreativnim industrijama na području Urbane aglomeracije Rijeka koju uz Rijeku čine okolni gradovi i općine.


Inkubator za IT industriju i kreativne tehnologije pozicionirat će se kao inovacijski hub


Inkubator je primarno namijenjen poduzetnicima početnicima i poduzetnicima u fazi rasta u IT i kreativnim industrijama te povezanim područjima, zatim startupovima proizašlima iz programa Startup inkubatora, no aktivnosti inkubatora bit će orijentirane i na studente, učenike srednjih škola, umjetnike, ustanove iz područja obrazovanja i kulture te znanstvene i visokoškolske institucije.


Korisnici inkubatora dobit će podršku u razvoju novih proizvoda i usluga, umrežavanju, internacionalizaciji i traženju izvora financiranja.


Ukupna vrijednost projekta Energana – Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju iznosi 46.315.956 kuna od čega je 31.468.168 kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.’ putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), a 2.776.603 kuna od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Realizacija projekta se očekuje u drugoj polovici 2023. godine.


Rekonstrukcijom zgrade energane u bivšoj riječkoj Tvornici papira uredit će se preko 2.700m² iskoristive površine na četiri etaže. Budući prostor inkubatora imat će i 24 uredska prostora, odnosno inkubacijske jedinice za poduzetnike, učionice, sobe za razgovor i sale za sastanke, multifunkcionalnu dvoranu, coworking prostor te druge funkcionalne i logističke sadržaje neophodne za učinkovit rad i ugodan boravak korisnika u inkubatoru.


Specijalno opremljeni prostori i usluge za buduće korisnike inkubatora


Korisnicima će biti na raspolaganju laboratorij za umjetnu inteligenciju s ICT opremom za potrebe edukacija poduzetnika u području primjene AI u poduzetništvu; IoT/robotička radionica za praktično korištenje IoT i robotske opreme, testiranje i razvoj sustava; učionica za razvoj računalnih igara s radnim stanicama i softverom za potrebe svih segmenata razvoja igara uz 3D printer i 3D skener, te studio za snimanje, montažu i obradu foto i video uradaka opremljen profesionalnim kamerama, studijskom i terenskom rasvjetom, pozadinama, uz tonski i grafički studio te projekcijsku dvoranu.


U prostoru zgrade inkubatora bit će smješten i Data Centar, odnosno podatkovni centar koji će nuditi usluge pohrane podataka korisnicima inkubatora, kao i zainteresiranim gospodarskim subjektima.


Inkubator će korisnicima pružati usluge inkubacije koje podrazumijevaju mentorstva i edukacijski program uz umrežavanje i međunarodnu suradnju te korištenje radnog prostora i opreme; organizaciju tematskih i edukativnih događaja i susreta; najam zajedničkih prostora i opreme; savjetodavne usluge na tržištu poput izrade poslovnih studija te usluge podrške u internacionalizaciji poslovanja poduzetnika.


Inkubator za IT industriju i kreativne tehnologije pozicionirat će se kao inovacijski hub, odnosno centar za razvoj i demonstraciju proizvoda i usluga baziranih na IT, kreativnim i ‘smart’ tehnologijama. Rijeka je time otvorila put razvoju industrija budućnosti, čije se prednosti očituju u porastu broja i kvaliteti radnih mjesta, koncentraciji razvojno-istraživačkog potencijala i jačanju tehnoloških kompetencija, kao i pozitivnom doprinosu lokalnom gospodarstvu i pokazateljima ekonomske uspješnosti.