Dovršeni radovi na obnovi zgrade Osnovne škole Centar

Radovi na obnovi i sanaciji vrijedni su 3,7 milijuna kuna

Radovi na obnovi i sanaciji vrijedni su 3,7 milijuna kuna

Posljednjih godina Grad Rijeka obnovio je 28 objekata javne namjene - 27 objekata vrtića, škola i školskih sportskih dvorana te „staru“ zgradu Muzeja grada Rijeke, tzv. Kockicu. Veći dio tih obnova sufinanciran je EU sredstvima, dok je ostatak obnova financiran u potpunosti iz gradskog proračuna, među njima i obnova škole Centar

Radovi na OŠ Centar obuhvatili su obnovu i sanaciju dijela krovne nosive konstrukcije i krova, obnovu i sanaciju pročelja zgrade i stolarije, radove na postavljanju izolacije te strojarske radove na ugradnji termostatskih ventila.


Radovi na obnovi i sanaciji vrijedni su 3,7 milijuna kuna, a obuhvaćaju sanaciju vanjske ovojnice, montažu skele, demontažu vanjskih oluka, prozorskih klupčica i rešetki. U sklopu tih radova, kao priprema za ličenje fasade, obavljeno je i izravnavanje neravnina i oštećenja na fasadi, čišćenje dekorativnih elemenata i kamenog vijenca te potom i samo ličenje fasade.


Napravljena je kompletna restauracija profilacija, ukrasa i balustera na pročelju. Oličene su zaštitne rešetke na prizemlju, pet drvenih prozora je zamijenjeno, a preostali prozori i vrata su obnovljeni.


Zgrada škole Centar smještena nalazi se u zaštićenoj urbanističkoj cjelini i predstavlja zaštićeno kulturno dobro


Uklonjen stari azbestni krovni pokrov


Radovi na sanaciji krova obuhvatili su demontažu i zbrinjavanje starog azbestnog krovnog pokrova, rušenje postojećih slojeva drvenog krovišta, pregradnih zidova i lamperije na tavanu, postavljanje novih podnih dasaka na tavanskom podu, reparaciju i zaštitu nosivih greda te izradu i montažu novih slojeva krova.


U sklopu radova na sanaciji krova montiran je krovni oluk, sanirana je krovna folija i letve, postavljeni su i nova kanalica i limeni opšavi te napravljena rekonstrukcija centralnog nadozida.


U zgradi škole ugrađeni su termostatski ventili čime se optimizira potrošnja toplinske energije.


Obnova će doprinijeti i smanjenju potrošnje energije


Uz poboljšanje uvjeta u kojima djeca borave, ova će obnova pridonijeti i smanjenju potrošnje energije.


Inače, Grad Rijeka je i kroz druge projekte tijekom godina obnavljao zgrade javne namjene istaknuvši kako je od 2016. do 2020. godine uz pomoć europskih sredstava energetski obnovljen 21 objekt javne namjene, odnosno 11 zgrada osnovnih škola, 9 dječjih vrtića te jedan muzej. Također, iz europskih fondova financirana je i izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu 15 objekata.


Suradnja s konzervatorima


Osnovna škola Centar smještena je u zgradi izgrađenoj 1887. godine prema projektu Julija Stanisavljevića, nalazi se u zaštićenoj urbanističkoj cjelini užeg centra Rijeke i predstavlja zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.


Svi radovi na sanaciji zgrade škole obavljani su u koordinaciji s konzervatorima, a Grad Rijeka je sredstva za obnovu i sanaciju zgrade osigurao iz sredstava kapitalnih pomoći za izravnanje decentraliziranih funkcija osnovnog školstva koje Gradu dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Uz OŠ Centar, do sada su na ovaj način sanirane dvije škole, OŠ Kantrida i OŠ-SE Belvedere i tri sportske dvorane, odnosno dvorane OŠ Vežica, OŠ Brajda i OŠ Srdoči, a djelomično je sanirana i OŠ Zamet.


Europskim sredstvima sufinancirana je pak energetska obnova zgrada osnovnih škola Nikola Tesla, Fran Franković, Kozala, Pećine, Ivana Zajca, Gelsi, Podmurvice, Škurinje, Gornja Vežica, Eugen Kumičić i Pehlin te vrtića Krijesnica, Turnić, Kvarner, Podmurvice, Veseljko, Krnjevo, Potok, Vidrice i Belveder te „stara“ zgrada Muzeja grada Rijeke tzv. Kockica.