Stomatologija

Oralno zdravlje, ogledalo zdravlja

Dr. sc. Damir Jelušić

foto: pixabay.com

foto: pixabay.com

Zdravlje usne šupljine je više od zdravih zubi i lijepog osmijeha, pa može utjecati i ukazivati na sistemska oboljenja Usta su ogledalo organizma, i često mogu ukazati na znakove sistemskih oboljenja. Oralno zdravlje znači zdravlje usne šupljine koje se također može reflektirati na zdravlje cijelog organizma. Jedan među glavnim javno zdravstvenim problemima predstavlja i parodontitis čija je prevencija u svakoj zdravstvenoj zajednici vrlo izazovna. Najčešće je neprepoznat od strane pacijenata sve dok ne dođe u opsežniju, destruktivnu fazu.


Parodnontitis ili u narodu nazvana „paradentoza“ predstavlja kroničnu upalnu promjenu, kompleksne etiologije koja zahvaća sve djelove parodontog aparata (alveolarnu kost, parodontalni ligament, cement i gingivu). OralHealtcarePlatform procjenjuje da je u europskoj populaciji zahvaćeno oko 50 posto stanovništva sa 10 posto pojavnosti težih oblika bolesti.


Bolest nastupa progresivno i pacijent zbog neprisutnosti jasnih simptoma ne može odrediti početak bolesti. Iako može biti prisutna u svakoj životnoj dobi, najčešće se pojavljuje u srednjoj i starijoj populaciji. Neprepoznata bolest do 40-te godine kada počne biti vidljiva pacijentu uz prisutnost simptoma kao što su: pomičnost zuba, povlačenje gingive, neugodan zahah i pojačano krvarenje (koje kod pušača može i izostati zbog djelovanja nikotina na krvne žile) govore da je bolest nastupila u punom jeku.


Biofilm, glavni krivac za razvoj upale
Danas znamo da su bakterije jedan od glavnih uzročnika ove bolesti. Iako u usnoj šupljini postoji oko 700 različitih bakterijskih vrsta, većina živi u harmoniji sa domaćinom i nije patogena. Problem postaje kada se zbog ne održavanja adekvatne oralne higijene promjeni odnos bakterija koje počinju mijenjati svoju okolinu i djelovati destruktivno.


Nakon četkanja na zubnoj površini stvara se tanka bakterijska opna (pelikula ili inicijalni biofilm). Nakon konzumacije jela i pića (poglavito ugljikohidrata i šećera koji pogoduju nakupljajnju bakterija na zubnoj površini) na zubima se počinje stvarati ljepljiva masa koja zaostaje na površini sve dok se mehanički ne ukloni četkanjem. Daljnja kumulacija sljedećim slojevima bakterija, stvorit će pogodne uvjete za mijenjanje okoline. Njezin utjecaj na tvrdo zubno tkivo bit će vidljivo u stvaranju karijesa ili na području gingive, na kojoj će se stvoriti gingivitis. Daljnja kumulacija minerala iz sline stvorit će kamenac koji će podržati daljnji baterijski rast prema korijenu zuba.


Isprva, prisutnost lividno-crvene boje gingive i krvarenja prisutnog prilikom četkanja govori o upali gingive (gingivitisu) koji treba biti alarmantan znak jer nam „pruža“ još jednu šansu u kojoj pravilnim održavanjem oralne higijene ovo reverzibilno stanje zahvaćene gingive možemo u potpunosti izliječiti. U koliko smo zanemarili sve ove jasne znakove upozorenja i ako nakon određenog vremena primjetimo pomičnost zuba i česte gnojne upale, onda znamo da je stanje za popravak kasno.


Teški oblik parodontoze moguće spriječiti


Svjetska stomatološka federacija (FDI) kaže kako 10-15 posto pacijenata sa gingivitisom napreduje u teške oblike parodontne bolesti. U početnoj fazi kroničnog parodontitisa pacijent najčešće nema subjektivnih simptoma.


Bitno je naglasiti važnost i djelovanje parodontologa čiji je pregled i obrada presudna u dijagnostici opsežnosti bolesti, daljnjem terapijskom postupku i broju recall-ova (učestalih posjeta) koji će se poduzeti u cilju djelovanja na smanjenje progresije gubitka kosti. Jasan gubitak kosti (bilo u slučaju generaliziranog ili lokaliziranog parodontitisa) može se jasno vidjeti i putem rentgenstkog nalaza.POSEBNA PAŽNJA ORALNOM ZDRAVLJU I ODRŽAVANJU HIGIJENE U TRUDNOĆI


Poznato je kako je veća koncentracija hormona progesterona tijekom trudnoće odgovorna za stvaranje trudničkog gingivitisa koji se manifestira bujnom upalnom gingivom koja krvari i na najmanji pritisak četkice.


U ovom slučaju, također se radi o djelovanju bakterija i oralnoj higijeni koja treba biti perfektna. Istraživanja ukazuju kako bakterije kod parodontitisa mogu pridonjeti u nastanku preuranjenih poroda, rađanju djece sa nižom porođajnom težinom koja nastaje kao rezultat djelovanja patogenih mikroorganizmama i produkta koji mogu putem krvi doći do maternice te dalje stvoriti otpuštanje citokina na membrani endometrija i rezultirati u povećanju prostaglandina i muskularnoj kontrakciji.


Također je nedavno otkriveno kako se kod trudnica sa parodontim oboljenjem češće pojavljuje gestacijski dijabetes nego kod žena sa zdravim parodontom.Brzina i opsežnost parodontitisa osim destruktivne baterijske vrste, ovisit će i o mogućnosti obrambenih mehanizama kod osobe kao i prisutnosti određenih sistemskih bolesti koji oslabljuju imunološki sustav i dovode do bržeg razvoja bolesti. Gubitak kontakta gingive sa površinom zuba ide u prilog daljnjem gubitku kosti i pojavi parodontnog džepa.


Danas znamo da pomoću određenih jednostavnih postupaka možemo spriječiti nastanak parodontnog oboljenja. Infekcija, uzrokovana spomenutom kolonizacijom bakterija iznad i ispod ruba gingive može se spriječiti dobrom i pravilnom tehnikom četkanja.


Osim izostanka četkanja zuba koji ubrajamo u lokalne faktore nastanaka upale, ostali predisponirajući faktori mogu biti: pušenje, odstojeći rubovi ispuna i krunica, nakupljanje hrane, neiznikli umnjaci, prisutnost zubnog kamenca.ZDRAVI ZUBI ZA ZDRAV ŽIVOTOralno zdravlje više je od lijepog osmjeha i zdravih zubi. Svjetska zdravstvena organizacija je prepoznala važnost oralnog zdravlja te ga je definirala kao „stanje sa odsutnošću oralne i facijalne boli, karcinoma usta i ždrijela, oralnih infekcija i upala, parodontalnih oboljenja i poremećaja koji mogu ograničiti i utjecati na sposobnost žvakanja, smijanja govora i psihosocijalnog blagostanja“.


TERAPIJSKI POSTUPCI KOD GINGIVITISA I PARODONTITISA• Upute o oralnoj higijeni: tehnika četkanja, izbor četkice, dodatna sredstva u održavanju oralne higijene (interdentalne četkice, vodeni tuš, otopine za ispiranje, zubne paste ) • Uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga: uklanjanje plaka, čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje, poliranje- Parodontitis:• Deep scailing and rooth planing (postupak uklanjanja kamenca i bakterijskih toksina na površini korijena zuba)• Antibiotska terapija u određenim slučajevima• Kiruški zahvat odizanja režnja koje zahtjeva čišćenje, struganje i poliranje korijenova sa/bez dodatnim regenerativnim postupcima• Recall- sustav redovitih kontrolaOsim izostanka četkanja zuba koji ubrajamo u lokalne faktore nastanaka upale, ostali predisponirajući faktori mogu biti: pušenje, odstojeći rubovi ispuna i krunica, nakupljanje hrane, neiznikli umnjaci, prisutnost zubnog kamenca.


SISTEMSKE BOLESTI I PARODONTNA BOLEST


Mnoge studije govore o povezanosti sistemskih bolesti, koje predstavljaju faktor rizika za nastanak parodontnog oboljenja. Poseban utjecaj bolesti vidljiv je kod kardiovaskularnih, cerebralnih, respiratornih i reumatoidnih pacijenata. Sistemski markeri upale pokazali su prisutnost bakterija kod karotidnih ateroma te su ukazali da takvo nakupljanje bakterija može biti povezano sa nakupljanjem trombocita koji mogu dovesti do razvoja tromboze.


Rizik nastanaka parodontne bolesti kod osoba oboljelih od diabetesa melitusa je čak tri puta je učestaliji. Kada se kod takvih stanja pojavi i parodontitis onda govorimo o dvosmjerom utjecaju bolesti. Diabetes nije samo faktor rizika za nastanak parodontitsa, već može povećati rast i razvoj parodontnih bakterija, usporiti cirkulaciju, stvoriti smanjenu otpornost tkiva na infekciju. S druge strane, parodontitis može negativno utjecati na kontrolu šećera u krvi (jer povećava inzulinsku rezistenciju, pogoršava hipergilikemiju).


Dr.sc. Damir Jelušić