NEUROREHABILITACIJA koja koristi sve osobne potencijaleMoždani udar je drugi vodeći uzročnik smrtnosti i vodeći uzrok invaliditeta kod starijih osoba, ali, ni radno aktivne osobe mlađe dobi od 30-45 godina nisu pošteđene kod kojih su među glavnim uzrocima aterosklerotična bolest, srčane embolije i drugo.


 


Stopa smrtnosti je dva puta veća kod nas nego u drugim članicama EU. Ovo ukazuje da su rizici veći radi načina života, posebice pušenja, visokog tlaka, nedovoljnog kretanja, dijabetesa, debljine, neredovite liječničke kontrole.
 


Moždani udar uzrokovan začepljenjem krvne žile ili neadekvatnom opskrbom krvlju dovodi do infarkta, odnosno krvarenja u mozgu. Pokreće se niz različitih simptoma kao što su akutna glavobolja, vrtoglavica, mučnina, opća slabost, poremećaj svijesti, poteškoće govora i gutanja, slabosti jedne polovice tijela , gubitak motorike te drugo ovisno o zahvaćenog područja mozga.


 


Posljedice moždanog udara su oštećenja neuro-mišićnog sustava, koje mogu biti raznolikog opsega i intenziteta kao što su: poremećaji koordinacije, držanja i balansa; oštećenja osjeta, govora i komunikacije; otežano izvođenje jednostavnih pokreta; bol u ramenu, spastičnost; nedostatak reakcije na podražaje na suprotnoj strani od oštećene strane; inkontinencija mokraćnog mjehura i crijeva. Ukočenost i težina u ekstremitetima su uobičajene tegobe mladih bolesnika, a također fizički i psihički umor. Učestale su i emocionalne posljedice kao što su depresija, labilnost i anksioznost, što dodatno pogoršava pokretljivost.


 


I druge bolesti i stanja s neurološkom simptomatologijom zahtijevaju cjelovitu rehabilitaciju. Tu spadaju traumatske ozljede mozga i kralježnice, multipla skleroza, Morbus Parkinson, cerebralna paraliza, tumori mozga i leđne moždine, ozljede leđne moždine, degenerativne bolesti mozga i kralježnice te polineuropatija.


 


32399294_10214708602962223_1865801370397835264_n


 


Rehabilitacija i nove tehnologije


Za razliku od klasičnih medicinskih terapija, koje naglašavaju dijagnozu i terapijske postupke usmjerene na patološke procese, fizikalna rehabilitacija se bavi uzrokom i sekundarnim posljedicama ozljeda i bolesti. Sama priroda rehabilitacije uključuje procjenu individualnih osobnih kapaciteta, performansi i životnih ciljeva.


 


Glavni cilj kompleksne rehabilitacije je siguran, samostalan, ugodan život uz najmanju moguću mjeru nesposobnosti, odnosno invaliditeta.


 


Napredni informatički sistemi mijenjaju svijet pojedinaca, kao i osoba s invaliditetom, pružajući mogućnosti za samostalnost, integraciju u zajednicu, edukaciju te zapošljavanje. Praćenje napretka je dio procesa. Kako se nove tehnologije i informatički sustavi razvijaju, tako se unaprjeđuje kvaliteta života i osoba s invaliditetom.


 


Transdisciplinarni timovi i faze rehabilitacije


Uz uvriježeni multidisciplinarni pristup, najnovije tehnologije i robotiku, kreiraju se transdisciplinarni timovi koji kroz edukaciju i razvoj postupaka, unaprjeđuju odgovornost interdisciplinarno, što omogućuje rješavanje problema i stvara povezanost članova tima.


 


Nove tehnologije i transdisciplinarni timovi unaprjeđuju faze rehabilitacije. Od evaluacije (prva faza), preko zaustavljanja patološkog procesa (druga faza), terapeutskih vježbi (treća faza) radi ponovnog usvajanja određenih zadataka (četvrta faza) do pete faze u kojoj se modificira neposredno okruženje za rad i život.


 


U Poliklinici Terme - podružnica Rijeka ekskluzivni HUBER 360R


 


 


Nema granica neurorehabilitacije


Neurološka rehabilitacija je jedna od glavnih aktivnosti i kompetencija fizikalne medicine i rehabilitacije, jer stimuliranjem živčanih stanica i njihovih veza vraća izgubljene ili smanjene funkcije pojedinih segmenata tijela. Danas govorimo o neurorehabilitaciji koja se zasniva na principima neuroplastičnosti, odnosno sposobnosti mozga da se permanentno mijenja. Neurorehabilitacija se provodi timski, a u fokusu su pacijent i obitelj. Tim čine uobičajeno: specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, medicinska sestra, neurolog, fizioterapeuti, radni terapeut, trener kineziolog, psiholog, logoped, psihijatar, kardiolog, urolog, dijetetičar, socijalni radnik, te drugi stručnjacima po potrebi. Proces rehabilitacije počinje dijagnostičkim pregledom i postavljanjem ciljeva uz neurorehabilitacijski plan, koji je za svakog pacijenta drugačiji , odnosno ovisi o neurološkom deficitu.


 


SIGURNO, BRZO, MOTIVIRAJUĆE, PERSONALIZIRANO U SLUŽBI NEUROPLASTIČNOSTI MOZGA


 


HUBER 360, od nedavno postaje neizostavna terapijska metoda u našoj Poliklinici Terme Selce, radi jedinstvenog djelovanja na cijeli niz različitih neuroloških stanja. Najveća prednost je kontrola pokretljivosti. Neurološka kontrola se zasniva na vizualnom sistemu, kutanim receptorima (koža), mehanoreceptorima na stopalu, receptorima u mišićima koji su odgovorni za dužinu i brzinu kontrakcije, receptorima u zglobovima, te labirintalnom sistemu (srednje uho). Znanost dokazuje da se moždane stanice mijenjaju cijeli život, a stimuliraju se ponavljajućom aktivnošću te da nema dobne granice za unaprjeđenje njihove funkcije. U prva tri mjeseca rehabilitacije postižu se najvidljiviji rezultati . Što je veći broj ponavljanja vježbi, uz raznolikost podražaja, neuroplastičnost je veća.


 


Prve dvije faze koje se provode u bolničkim uvjetima promptno, presudne su za sprječavanje posljedica moždanog udara. Treća faza, uz novi pristup funkcionalnom treningu na visokim tehnologijama, potiče neuroplastičnost mozga, o čemu postoji niz znanstvenih dokaza. Oporavak se očituje kroz obnavljanje motoričkih i neuroloških funkcija. Naglasak je na aktivnom angažmanu pacijenta u svim segmentima oporavka uz pomoć obitelji i stručnog tima. Najbolje rezultate, u odnosu na vrijeme i kvalitetu oporavka, postiže se ukoliko se kombinira konvencionalna fizikalna rehabilitacija s naprednom informatičkom tehnologijom uključujući i robotiku. Međutim, nakon završne faze oporavka, rehabilitacija nije završena. Na kontrolnim pregledima, minimalno jednom godišnje, prati se neurološki i lokomotorni te cjeloviti status pacijenta radi planiranja dodatnih programa neurorehabilitacije.


Mjere prevencije su usmjerene na otklanjanje faktora rizika te korekcije životnog stila. Edukacijom i prevencijom postiže se pozitivan učinak na daljnji pad incidencije ponovnog moždanog udara i smrtnosti.


Prije početka programa u samo 15 minuta procjenjuje se funkcionalni status pacijenta kroz testiranje koje obuhvaća testove stabilnosti, hoda, ravnoteže, mobilnosti, granice stabilnosti, snage, koordinacije te dodatno i testiranje rizika od pada.


Fizikalna rehabilitacija je podijeljena na četiri osnovna cilja: fleksibilnost i mobilnost svih segmenata tijela, dinamičko snaženje po segmentima tijela; držanje tijela i ravnoteža te otpornost.


 


Dodatne prednosti HUBER-a


HUBER®-a poboljšava neuromuskularnu učinkovitost kod starijih osoba, a posebice u žena, poboljšava snagu trupa i nogu, ravnotežu i pozitivno mijenjaju sastav tijela čime se preveniraju padovi. Za pacijente s multiplom sklerozom, uočeno je poboljšanje brzine hodanja nakon 10 lakših treninga. HUBER® omogućuje učinkovito sagorijevanje energije bez opterećenja, odnosno negativnih utjecaja na disanje. Pacijenti koji se liječe statinom ne žale se na bol u mišićima. Nije zabilježena srčana disfunkcija. Također, prije operacija, neuromišićni treninzi povećavaju kvalitetu i brzinu postoperativnog oporavka nakon ugradnje endoproteze kuka ili koljena. Treninzi propriocepcije i ravnoteže iznimno su korisni za pacijente s ozljedama prednjeg križnog ligamenta.


HUBER® ima široku primjenu, te se stoga koristi kod unaprjeđenja neuromišićnih funkcija i pokreta (balet), te sportova gdje je balans i propriocepcija neophodna, a potrebno je u kratkoj jedinici vremena osigurati napredak. HUBER® program prevencije je dobra metoda smanjenja rizika od ponavljanja moždanog udara, kao moguće komplikacije kod osoba koje su ga preživjele, a i dalje su u rizičnoj skupini.


 


Znanstveno utemeljeni tretmani


Kroz 26 godina istraživanja s više od 300 protokola potvrđeno je da se rehabilitacijom na HUBER®-u, povećava balans, koordinacija i snaga. Povećava snagu u mišićima trupa za 30 posto, ravnotežu za 15 posto, smanjuje masno tkivo za 10 posto. Značajno poboljšava kvalitetu života, za 18 posto. U 80 posto slučajeva vraća stabilnost i ravnotežu. Uvećava snagu za 23 posto. Popravlja držanje u 86 posto slučajeva.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.